جلوهای از برکات عصر ظهور در دعای ماه رمضان؛ سرورِ اهل قبور با ظهور قائم(عج)
تسنیم/ آنچه از برکات و ثمرات عصر ظهور در احادیث میخوانیم و یا میشنویم، مربوط به جلو? دوم ظهور امام عصر(عج) است؛ چرا که ظهور حضرت دارای دو مقطع است؛ در اولین مرحل? ظهور، امام (ع) در سپاهیان بهسوی ظهور از جمله سپاه سید خراسانی حضور دارند و برخی از سپاهیان ایشان را میشناسند تا جایی که کل لشکر حضرت را شناخته و با ایشان بیعت میکنند. با این حال اعلام عمومی نشده است.
مرحل? دوم ظهور امام عصر (عج) زمانی است که خداوند به ایشان اذن میدهد تا به همگان ظهور خویش را اعلام کند. در این مرحله، حضرت پس از آنکه به غار حراء میروند تا اذن ظهور خویش را از رسول الله صلی الله علیه و آله، امیرالمؤمنین (ع) و حضرت زهرا (س) در قالب عهدنامهای دریافت کنند، به سمت مکه حرکت میکنند و در آنجا 313 یار حضرت از اقصی نقاط عالم حول ایشان جمع میشوند و به این ترتیب امام (ع) قیامشان را از کنار خان? کعبه آغاز میکنند و به سمت نابودی بدان و بدیها میروند و در انتها حکومت حقه الهی و بهشت ظهور را به اذن الله رقم میزنند.
اما شاید مای? تعجب باشد که ما در یکی از ادعی? ماه مبارک رمضان، نشانی از جامع? عصر ظهور امام مهدی (عج) را مشاهده میکنیم؛ از جمله این ادعیه، دعای مشهور و منسوب به رسول الله صلی الله علیه و آله است. فرازهایی از این دعا عبارتاند از: «اللَّهُمَّ أَدْخِلْ عَلَى أَهْلِ الْقُبُورِ السُّرُورَ؛ اى خدا تو بر اهل قبور نشاط و سرور عطا کن»، «اللَّهُمَّ أَغْنِ کُلَّ فَقِیرٍ اللَّهُمَّ أَشْبِعْ کُلَّ جَائِعٍ؛ خدایا هر فقیر را بى نیاز گردان خدایا هر گرسنه را سیر گردان»، «اللَّهُمَّ اکْسُ کُلَّ عُرْیَانٍ اللَّهُمَّ اقْضِ دَیْنَ کُلِّ مَدِینٍ؛ خدایا هر برهنه را لباس پوشان خدایا دین هر مدیونى را ادا فرما». «اللَّهُمَّ أَغْنِ کُلَّ فَقِیرٍ؛ خدایا تمام فقرا را غنی کن.»
در اکثر فرازهای این دعا فراگیری وجود دارد؛ یعنی میگوییم خدایا تمام فقرا را غنی کن؛ تمام گرسنگان را سیر کن؛ تمام بیماران را شفا بده. تصور چنین صحنهای آن هم در این مقطع از دنیا، به دور از ذهن است، اما از آنجایی که سید البشر این دعا را بیان فرموده است، پس باید حکمتی در آن نهفته باشد؛ این حکمت همان ترسیم دوران ظهور امام عصر (عج) است.
به عنوان نمونه برای فراز اول یعنی: «اللَّهُمَّ أَدْخِلْ عَلَى أَهْلِ الْقُبُورِ السُّرُورَ؛ اى خدا تو بر اهل قبور نشاط و سرور عطا کن»، روایتی از امیرالمؤمنین علیهالسلام داریم؛ در این روایت میخوانیم در عصر قیام امام عصر (عج) حتی اموات در قبرشان از ثمرات ظهور امام عصر (عج) بهرهمند میشوند. از این جهت فرمود «وَ لَا یَبْقَى مَیِّتٌ إِلَّا دَخَلَتْ عَلَیْهِ تِلْکَ الْفَرْحَةُ [فِی قَلْبِهِ] وَ هُوَ فِی قَبْرِهِ وَ هُمْ یَتَزَاوَرُونَ فِی قُبُورِهِمْ وَ یَتَبَاشَرُونَ بِقِیَامِ الْقَائِمِ صلوات اللَّه علیه.» هر مؤمنى گر چه در گور باشد، شادان شود و به دیدار هم روند و مژده ظهور قائم را به یکدیگر دهند. (کمال الدین و تمام النعمة، ج2، ص653)
در فراز دوم میخوانیم «اللَّهُمَّ أَغْنِ کُلَّ فَقِیرٍ»؛ یعنی خدایا تمام فقیران را غنی کن. روایات متعددی داریم مبنی بر اینکه در عصر ظهور امام عصر (عج) به ویژه در مقطع حکومت حقه، هیچ فقیری روی زمین باقی نمیماند؛ هرکه قصد داشته باشد صدقهای دهد، فقیری را نمییابد. در روایات آمده است مردم در بینیازی مطلق مادی زندگی میکنند؛ بدینگونه که صاحبان وجوهات و صدقات بدهیهای خود را در دست میگیرند و در شهر میچرخند، اما مستحقّی پیدا نمیکنند که دین خود را ادا کنند.
همچنین طبق فراز «اللّهم اشفَ کلَّ مریض»، از خداوند درخواست داریم تمام بیماران را شفا دهد؛ این مسئله نیز در عصر ظهور به صورت کامل محقق میشود. امام سجاد علیهالسلام در توصیف برکات عصر ظهورمیفرماید: «زمانی که قائم ظهور کند خداوند آفت و گزند را از هر مؤمنی برطرف میکند و نیرویش را به او باز میگرداند؛ إِذَا قَامَ الْقَائِمُ أَذْهَبَ اللَّهُ عَنْ کُلِّ مُؤْمِنٍ الْعَاهَةَ وَ رَدَّ إِلَیْهِ قُوَّته» (غیبت نعمانی، ص317) یا امام حسین (ع) فرمود «بهروى زمین شخص نابینا و زمینگیر و مبتلایى نخواهد بود مگر اینکه خداوند بهوسیل? ما اهلبیت بلا را از او برطرف مىکند؛ وَ لَایَبْقَى عَلَى وَجْهِ الْأَرْضِ أَعْمَى وَ لَامُقْعَدٌ وَ لَامُبْتَلًى إِلَّا کَشَفَ اللَّهُ عَنْهُ بَلَاءَهُ بِنَا أَهْلَ الْبَیْتِ».
به این ترتیب باقی فرازهای دعا ارتباط مستحکمی با ویژگی دوران ظهور امام زمان (عج) دارند که با کمی بررسی در منابع میتوان مصادیق آن را یافت.
الرّجال و لا رجال!
مهر/ خطبه امیرالمؤمنین علی «علیهالسلام» در نکوهش اصحاب از نرفتن به جهاد:
ای مردمی که به تن فراهمید و در خواهشها مخالف هم! سخنانتان تیز، چنانکه سنگ خاره را گدازد و کردارتان کُند، چنانکه دشمن را دربار? شما به طمع اندازد. در بزم، جویند? مرد ستیزید و در رزم، پویند? راه گریز. آن که از شما یاری خواهد، خوار است و دلبیمار. برای کدام خانه پیکار میکنید و پس از من در کنار کدام امام کارزار؟ به خدا سوگند فریفته، کسی است که فریب شما را خورد و بینصیب کسی است که انتظار پیروزی از شما برد.
- غیرتی کو که شما را به غضب آورد؟
- بر شما غارت میبرند و ننگی ندارید، با شما پیکار میکنند و به جنگی دست نمیگشایید... ای نه مردان به صورت مرد! ای کمخردانِ نازپرورد! کاش شما را ندیده بودم و نمیشناختم، که به خدا پایان این آشنایی، ندامت بود و دستاورد آن اندوه و حسرت. خدایتان بمیراناد، که دلم از دست شما پر خون است و سینهام مالامال خشم شما.
نهج_البلاغه
سیدجعفر_شهیدی
خطبههای 29، 39 و 27.
تقویم تاریخ/ شکست حمله نظامی آمریکا به ایران در طبس به علت طوفان شن
راسخون/ شکست حمله نظامی آمریکا به ایران در طبس به علت طوفان شن (1359ش)
آمریکا پس از سرخوردگی در جریان گروگانگیری جاسوسانش در سفارت این کشور از سوی دانشجویان مسلمان پیرو خط امام و ناامیدی از پیروزی در این جریان به وسیله فشار سیاسی و تحریم اقتصادی، درصدد حل این قضیه از طریق نظامی برآمد. دولت کارتر بر اساس نقشهای بسیار محرمانه جهت آزادی گروگانها، در 5 اردیبهشت سال 1359 شمسی با تعدادی هواپیمای نظامی و 20 هلیکوپتر، حمله خویش را به ایرانِ تازه از بند رها شده، آغاز کرد.
این هواپیماها و هلیکوپترها که حامل موتورسیکلت، جیپ نظامی، توپ، مسلسل و مهمات لازم بودند، در صحرای طبس فرود آمدند تا از آن مکان، عملیات آزادسازی گروگانها را آغاز نمایند. با وجود تجهیزات فراوان، کماندوهای ماهر و آموزش دیده، برنامهریزی دقیق حمله، عدم وجود مانع و غفلت نیروهای اطلاعاتی ایران، این بار دست غیبی امداد الهی از آستین شنهای صحرای طبس بیرون آمد و شکستی سخت و مفتضحانه را نصیب ابرهه صفتان آمریکایی کرد.
ماجرای طبس یکی از رسواترین شکستهای توطئه های امپریالیسم آمریکا علیه انقلاب اسلامی ایران است. بدون شک حادثه طبس و شکست مزدوران آمریکایی علی رغم مجهز بودن به پیشرفته ترین وسایل و تجهیزات روز، یکی از معجزات بزرگ قرن به شمار میآید. واقعه این روز، نه تنها یک اتفاق ساده، زودگذر و فراموش شدنی نبود، بلکه تمثیلی است ماندگار و همیشگی برای کسانی که با چشم دل خویش، جز آنچه هست می بینند و تذکری است برای اثبات قدرت تامه الهی و سستی کید دشمنان خدا.
کرونا/ اگر دچار علائم خفیف کرونا شدیم، چه کار کنیم؟
میزان/ عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا گفت: اگر دچار علائمی شبیه سرماخوردگی شدید، حتی اگر این علائم بسیار خفیف هم باشند، حتما باید اصول جدا سازی را به درستی انجام دهید و خود را قرنطینه کنید و همچنین بهتر است در مواجهه علائم خفیف استراحت کافی داشته باشید و آب، آب میوه طبیعی و مایعات فراوان استفاده کنید.
مسعود مردانی در پاسخ به این سوال در مواجهه با علائم خفیف کرونا باید چه اقداماتی انجام دهیم؟، گفت: اگر دچار علائمی شبیه سرماخوردگی شدید، حتی اگر این علائم بسیار خفیف هم باشند، حتما باید اصول جدا سازی را به درستی انجام دهید و خود را قرنطینه کنید و همچنین بهتر است در مواجهه علائم خفیف استراحت کافی داشته باشید و آب، آب میوه طبیعی و مایعات فراوان استفاده کنید.
وی ضمن اشاره به اینکه این علائم معمولا با 48 ساعت استراحت در منزل بهبود مییابند، ادامه داد: در صورتی که علائم خفیف باشند نه احتیاج به تست است و نه نیاز به انجام سیتی اسکن و مراجعه به پزشک؛ چرا که اگر به ویروس کرونا مبتلا باشید با خروج از منزل برای انجام این اقدامات موجب آلودگی سایر افراد به این بیماری میشوید و اگر به کرونا دچار نباشید ممکن است به دلیل برخورد با سایر بیماران گرفتار شوید.
این فوق تخصص بیماری عفونی ضمن اشاره به اینکه معمولا اکثر قریب به اتفاق عفونتهای ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی طی 24 تا 48 ساعت بهبود مییابند، متذکرشد: اگر علائم بیش از این مدت طول کشید و تداوم پیدا کرد و یا شدت گرفت حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
چرا در حال حاضر هر علائمی کرونا است؟
عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا درپاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا در حال حاضر گفته میشود هر علائمی کرونا است، مگر ویروسهای سرماخوردگی و آنفولانزا از بین رفته اند؟، توضیح داد: ویروس سرماخوردگی در حال حاضر وجود دارد، اما به دلیل شیوع کرونا ممکن است شدت بروز علائمش تحت ثاتیر قرار گیرد؛ هم اکنون به این دلیل که ویروس در گردش کووید 19 است افراد بیشتر دچار آن میشوند، اما سرماخوردگی هم وجود دارد و به این دلیل که علائم کرونا بسیار شدید است، تحت تاثر قرار گرفته است.
کرونا/ با «کرونای هندی» آشنا شوید
جام جم/ امروز رییسجمهور از خطر مواجهه با «کرونای هندی» در کشور خبر داد؛ خطری که ممکن است دنیا را در شرایط جدیدتری قرار دهد.
در تصویر به معرفی ویژگیهای «کرونای هندی» پرداخته است که خطر جدی این ویروس جهشیافته را به زبان ساده به نمایش میگذارد.
امروز وزیر بهداشت در نامهای به وزیر کشور از او خواست دستور توقف پروازها به هند را صادر کند.
کرونا/ عواملی که سیستم ایمنی بدن را نابود میکند
ایسنا/ یک پزشک عمومی به مهمترین عواملی که سبب کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن و در نتیجه افزایش میزان ابتلا به کووید 19 می شود، اشاره کرد.
دکتر حدیثه سنجری پور اظهار کرد: عواملی از جمله سن، جنس، سابقه عفونت و یا ژنتیک با تاثیر بر سیستم ایمنی بدن، می تواند فرد را مستعد بیماری کند. مطالعات اخیر نشان دهنده تفاوت توانایی افراد در مقابله با عوامل بیماری زا است و شناخت عوامل کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن به علت درگیری با سونامی کرونا در حال حاضر بسیار حائز اهمیت است.
وی شستن غلط دست را یکی از عواملی دانست که سبب کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن می شود و گفت: طبق مطالعات انجام شده تنها 67 درصد از افراد پس از استفاده از سرویس بهداشتی عمومی، دستان خود را می شویند البته پس از شیوع بیماری کرونا، شستن دست ها یکی از مهمترین اقدامات در پیشگیری از این بیماری محسوب می شود پس ضروری است برای شستن دست ها به صورت صحیح، 20 ثانیه وقت بگذارید.
سنجری پور به تغذیه نامناسب به عنوان یکی دیگر از عوامل کاهش سیستم ایمنی بدن اشاره و تصریح کرد: دریافت ویتامین های B6، E، A، C و B12 و مواد معدنی مانند آهن و روی با مصرف صحیح میوه و سبزیجات، سبب حفظ عملکرد سیستم ایمنی بدن می شود.
وی افزود: داشتن حداقل هفت ساعت خواب کافی در بزرگسالان سبب کاهش سطح هورمون استرس(کورتیزول) و افزایش سیگنال های فعال کننده سیستم ایمنی می شود.
این پزشک عمومی با اشاره به اینکه مصرف صحیح و به اندازه مکمل ها، سبب افزایش عملکرد سیستم ایمنی بدن می شود، مطرح کرد: مصرف سیگار سبب افزایش واکنش های فوق حساس ایمنی شده و مواد شیمیایی مضر موجود در دود سیگار، با تضعیف دفاع طبیعی بدن در مقابل میکروب های بیماری زا، سبب افزایش احتمال ابتلا به بیماری های خودایمنی می شود.
سنجری پور خاطرنشان کرد: فشار، استرس، برنامه های کاری تند و سریع، مسئولیت های روزمره و فشارهای اقتصادی سبب افزایش سطح هورمون استرس(کورتیزول) شده و در نتیجه عملکرد سیستم ایمنی بدن را دشوار می کند.
وی با بیان اینکه الکل به عنوان ماده ای آب زدا، سبب خروج آب درون سلول ها و نابودی و مرگ سلول های آنتی بادی می شود، ادامه داد: نورخورشید با تولید ویتامین D سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می شود پس ضروری است که هر روز بدون استفاده از کرم ضدآفتاب به مدت 10 تا 15 دقیقه در معرض آفتاب اول صبح قرار بگیرید اما در ساعات اوج تابش خورشید یعنی ساعت 10 صبح تا 4 بعدظهر از قرار گرفتن در معرض آفتاب خودداری کرده و یا در صورت ضرورت از کرم ضدآفتاب استفاده کنید.
سنجری پور تصریح کرد: مواد شیمیایی مضر در محصولات آرایشی و بهداشتی بدون هیچ فیلتری به راحتی از طریق پوست جذب جریان خون شده و به طور مستقیم بر عملکرد سیستم ایمنی بدن اثر می گذارد پس قبل از خرید هر محصول آرایشی، مواد تشکیل دهنده آن را بررسی کنید.
این پزشک عمومی نداشتن فعالیت و تحرک را یکی دیگر از عواملی برشمرد که سبب کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن می شود و افزود: تمرینات ورزشی ملایم با افزایش جریان خون و بهبود فرآیند خروج مواد سمی از بدن، سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می شود همچنین مصرف روزانه حداقل هشت لیوان آب به علت آبرسانی مناسب، برای حفظ سلامتی و تقویت سیستم ایمنی بدن ضروری است.
وی به استفاده نامناسب از آنتی بیوتیک ها اشاره و خاطرنشان کرد: استفاده مکرر و نامناسب از آنتی بیوتیک ها، سبب آسیب به سیستم ایمنی و سلامت بدن می شود یعنی ممکن است با ایجاد مقاومت در برابر آنتی بیوتیک ها، سبب کاهش اثر بخشی آنها شود پس باید از مصرف دارو به ویژه آنتی بیوتیک ها بدون تجویز پزشک خودداری کنیم.
در ماه رمضان حاجاتتان را متضرعانه از خدا بخواهید
باشگاه خبرنگاران/ کانال خبری منتسب به دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب تصویر نوشتی از بیانات ایشان درباره حل مشکلات مادّی با دعا و معنویت را منتشر کرد. در این تصویر نوشت آمده است:
" در ماه رمضان دعا را قدر بدانید، حاجات بزرگ را، حاجات امّت و کشور اسلامی را، حاجات ملت خودتان را، حاجات شخصی خودتان را، مورد توجّه قرار دهید و آنها را متضرّعانه و مجدّانه از خدای متعال بخواهید. جامعه ما اگر جامعه تقوا و دعا و معنویت باشد، بسیاری از مشکلات مادّی او هم قطعاً برطرف خواهد شد. 1377/10/04 "
در ادامه این تصویر نوشت را مشاهده میکنید:
شیوع مواد مخدر جویدنی در بین پسران دبیرستانی
سیناپرس/ مواد مخدر، بلای خانمان سوزی هستند که اگر به جان کسی بیفتند، محال است به این سادگی ها مجال رهایی به او بدهند. پژوهش اخیر محققان کشورمان نشان داده که متاسفانه شیوع نوع جویدنی این مواد در بین دانش آموزان برخی نقاط کشور رواج دارد.
نوجوانی دوره حساسی اسـت کـه بـا تغییـرات قابـل ملاحظه در رشد جسمی، رفتاری، روحی و شناختی فرد همراه اسـت و بهواسطه افزایش استقلال، وابستگی فرد به همسالان و خطرپـذیری در آنها افزایش مییابد و آنها را با چالشهای متعددی در خصـوص پیشرفت های تحصیلی و رشـد جسـمی، روانـی و اجتمـاعی مطلـوب مواجه میکند. در اغلب موارد شروع سـوء مصـرف مـواد، الکـل و رفتارهای پرخطر جنسی در این دوره اتفـاق میافتد که از مهمترین عوامل منجر به مرگومیر در نوجوانان نیز بهحساب میآیند.
بنا بر نظر پژوهشگران، شـروع مصـرف حدود 40 درصد از مصرفکنندگان مواد دخانی، قبل از 18 سالگی بوده است. مطالعات مختلـف نیز از افـزایش روند سوء مصرف مواد در نوجوانـان و جوانـان کشـورهای در حـال توسعه حکایت دارند. به گزارش سیناپرس، در این میان، استفاده از دخانیات جویدنی نظیر نـاس و سوپاری که با نامهای دخانیات بـدون دود و دخانیـات دهـانی نیـز شناخته میشوند، یکی از رایجترین روشهای مصـرف دخانیـات در میان جوانان و نوجوانان، بهخصوص در کشورهای جنوب شـرقی آسـیا مانند هند و پاکستان است. این مواد انواع مختلفی دارند و ناس یا پان پراگ و سوپاری جزو پرمصرفترین آنها هستند.
این موضوع توسط گروهی از محققان کشور با محوریت نوجوانان کشور خودمان مورد بررسی قرار گرفته است. در این مطالعه تحقیقاتی، شیوع مصرف دخانیات جویدنی در بین نوجوانان و عوامل مرتبط با آن در جنوب شرقی ایران مورد بررسی واقع شده است.
این مطالعه روی 204 دانشآموز پسر مقطع دوم دبیرستان در بندر کنارک و بندر چابهار در جنوب شرق ایران انجام شده و محققان برای جمع آوری داده های مورد نیاز خود، از پرسشنامه معتبر شامل پرسشهای مربوط به دانش، نگرش و شیوع مصرف دخانیات جویدنی در بین افراد مورد مطالعه، دوستان صمیمی و اعضای خانواده آنها استفاده کرده اند.
نتایج این بررسی ها نشان می دهد که متاسفانه مصرف دخانیات جویدنی در بین پسران دبیرستانی فوق شیوع بالایی دارد و این نگرانی را به وجود می آورد که چنین اتفاقی در مدارس سایر نقاط ایران نیز رخ دهد.
عابدین ایرانپور، پژوهشگر پژوهشکده آیندهپژوهی در سلامت دانشگاه علوم پزشکی کرمان و همکارانش در این باره می گویند: «بر اساس نتایج پژوهش ما، بیشترین ماده مصرفی در بین نوجوانان مورد مطالعه، سوپاری بود. به گزارش سیناپرس، مهمترین عوامل خطر گرایش به مصرف دخانیات جویدنی نیز شامل سهولت دسترسی و سابقه مصرف در خانواده و دوستان بوده است».
به اعتقاد آن ها، «طبق این بررسی ها، بــه دلیــل ارزان بــودن، دسترسـی آسـان و مصـرف بــدون بــوی دخانیات جویدنی، نوجوانان به مصرف این مواد اقبـال زیـادی نشـان میدهند. بنابراین بهمنظور کنترل و پیشگیری از مصرف ایـن مـواد و هر نوع ماده مخدر و دخانی دیگری در نوجوانان و جوانان، بایسـتی آموزشهای لازم از سنین مدرسه مبتنی بر تئوریهای هدفمنـد بـا رویکردهـای جامعـه نگـر و بـا حساسیتهای خـاص روانشناختی طراحی و اجرا شود و نقش خانوادهها نیز در این آموزشها بهطور خاص مدنظر قرار گیرد».
همچنـین بر این اساس، مقابلـه بـا توزیـع آزاد و دسترسـی آسان نیز بایـد جزو اولویتهای برنامههای موجـود بـرای مبـارزه اثربخش با مصرف دخانیات و مواد مخدر درنظر گرفته شود.
این یافته ها را مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی گرگان منتشر نموده است.
مقام بهشتیِ حضرت خدیجه در بیان رسول خدا (ص)
تسنیم/ حضرت خَدیجَه دختر خُوَیلِد مشهور به خدیجه کبری سلامالله علیها نخستین همسر رسول الله صلی الله علیه و آله و مادر حضرت زهرا سلام الله علیها است. این بانوی بزرگوار قبل از بعثت با پیامبر (ص) ازدواج کرد و اولین زنی است که به ایشان ایمان آورد.
رسول خدا (ص) از خدیجه دو پسر به نامهای قاسم و عبدالله و چهار دختر به نامهای زینب، رقیه، امکلثوم و فاطمه سلامالله علیها داشت. بنابراین همه فرزندان پیامبر (ص) به جز ابراهیم، از خدیجه (س) بودند.
خانوادهاى که خدیجه را پرورش داد، از نظر شرافت خانوادگى و نسبتهاى خویشاوندى، در شمار بزرگترین قبیلههاى عرب جاى داشت. این خاندان در همه حجاز نفوذ داشت. آثار بزرگى و نجابت و شرافت ازکردار و گفتار خدیجه پدیدار بود. وجود ویژگیهای آسمانی این بانوی بزرگوار و نیز نسب پاک ایشان سبب شد خداوند به او چنین توفیقی دهد که بانوی برترین خلق خدا و مادر سیدة نساء العالمین شود.
وجود ویژگیهای تحسین برانگیز در حضرت خدیجه(س) او را مقرب درگاه الهی و محبوب پیامبر(ص) قرار داد تا جایی که آن حضرت در تفسیر آیه 27 و 28 سوره مطففین آنجا که خداوند میفرماید «وَ مِزاجُهُ مِنْ تَسْنیمٍ؛و [ این باده ناب مُهر و موم شده ، ] آمیختهاى از « تسنیم » است»، «عَیْناً یَشْرَبُ بِهَا الْمُقَرَّبُونَ؛ همان چشمه بهشتی که مقربان از آن مینوشند.» حضرت خدیجه(س) را یکی از مقربان معرفی کرده و فرمود: «آن (باده بهشتی) بهترین نوشیدنى بهشت است که آل محمد از آن مىنوشند و آنان هستند که مقربان و سابقان هستند: رسول اللَّه و على بن ابىطالب و فاطمه و خدیجه و فرزندان آنها که از نظر ایمان پیروانشان بودهاند، این نهر از بلندیهاى قصر بهشتى آنها فرو میریزد؛ هُوَ أَشْرَفُ شَرَابٍ فِی الْجَنَّةِ یَشْرَبُهُ مُحَمَّدٌ وَ آلُ مُحَمَّدٍ وَ هُمُ الْمُقَرَّبُونَ السَّابِقُونَ رَسُولُ اللَّهِ وَ عَلِیُّ بْنُ أَبِی طَالِبٍ وَ الْأَئِمَّةُ وَ فَاطِمَةُ وَ خَدِیجَةُ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَیْهِمْ وَ عَلَى ذُرِّیَّتِهِمْ الَّذِینَ اتَّبَعُوهُمْ بِإِیمَانٍ تُسَنَّمُ عَلَیْهِمْ مِنْ أَعَالِی دُورِهِمْ.» (تأویل الآیات الظاهرة فی فضائل العترة الطاهرة، ص753)
میشه به اینترنت اعتیاد داشت و ندونست؟
نمناک/ امروزه افراد ، بیشتر از گذشته وقت خود را صرف گشت و گذار در اینترنت به وسیله تلفن همراه ، تبلت و رایانه خود می کنند . ما موجودات اجتماعی هستیم و شکی نیست که به فناوری نیاز داریم اما آیا این امر موجب بروز اعتیاد در ما به اینترنت می شود، همان گونه که بعضی از افراد به انواع مختلف مواد مخدر اعتیاد پیدا می کنند؟!
اعتیاد به اینترنت چیست؟
معتادان به اینترنت کسانی هستند که از اینترنت بیشتر از تامین نیازهای روزانه خود استفاده می کنند. این افراد در صورت عدم دسترسی طولانی مدت به اینترنت ممکن است دچار برخی از احساسات منفی مانند عصبانیت شوند و در نتیجه، زندگی فردی و اجتماعی شان آسیب می بیند.
عوامل ایجاد کننده و علل اعتیاد به اینترنت
چنانچه در این بخش از روانشناسی نمناک گفته ایم عواملی که باعث اعتیاد فرد به اینترنت می شوند عبارتند از:
خجالتی بودن
ارتباط برقرار کردن با افراد دیگر از طریق برنامه های اجتماعی، به افراد قابلیت ناشناس ماندن می دهد. این ویژگی مورد علاقه افراد خجالتی و بی دست و پا است تا بتوانند راحت تر با دیگران ارتباط برقرار کنند.
گرایش شخصیتی به اعتیاد
بعضی از افراد، راحت تر از دیگران به هرچیزی اعتیاد پیدا می کنند. این گونه افراد به چیزهای زیادی در زندگی خود اعتیاد دارند که اینترنت نیز نمونه ای از آن ها است.
رهایی یافتن
مصرف مواد مخدر به برخی از افراد در جهت تسکین درد ها و فشار های زندگی موقتا کمک خواهد کرد . اعتیاد به اینترنت نیز در برخی از افراد موجب فراموش کردن مشکلات زندگی و دغدغه های فردی و اجتماعی می شود.
ارضائ حس هیجان
لایک شدن عکس های آپلود شده و یا کسب در آمد از طریق برخی از بازی های آنلاین، موجب ایجاد احساس هیجان و سرزندگی در برخی از افراد می شود و آن ها را به زندگی امیدوار می کند.
پاسخ های بیوشمیایی
تماشای فیلم ها و عکس ها در شبکه های اجتماعی و یا انجام بازی های آنلاین، می تواند باعث ترشح هورمون اندورفین و دوپامین ( که باعث ایجاد احساس خوب در فرد می شود ) در مغز شود که این هورمون باعث بیشتر شدن اعتیاد فرد به اینترنت خواهد شد.
انواع مختلف اعتیاد به اینترنت
اعتیاد به اینترنت انواع مختلفی دارد که همگی آن ها بر شخصیت اجتماعی و روانی فرد تاثیر می گذارند:
اعتیاد به تماشای فیلم های مستهجن
اعتیاد به خرید های آنلاین و یا تجارت های غیر قانونی
اعتیاد به بازی های آنلاین که برای سلامتی جسمی و روحی بسیار مضر است
اعتیاد به جستجوی اطلاعات مختلف
اعتیاد به شبکه های اجتماعی
مشکلات روانی ناشی از اعتیاد به اینترنت
مطالعات انجام شده در سال 2017 نشان می دهد بیشتر افرادی که به اینترنت اعتیاد دارند دچار مشکلات روحی و روانی مانند اضطراب و افسردگی، خشونت و یا تمایل به خود کشی می شوند.
علائم اعتیاد به اینترنت شامل موارد زیر است:
تضعیف عملکرد علمی و یا شغلی فرد
افراد معتاد به اینترنت، در محیط های درس و یا شغلی قادر به کنار گذاشتن تلفن هوشمند خود نیستند و همچنان به گشت و گذار در اینترنت می پردازند و در نتیجه عملکرد شغلی و درسی آن ها تضعیف می شود.
تحت تاثیر قرار گرفتن روابط اجتماعی
افراد مبتلا به اعتیاد به اینترنت غالبا وقت زیادی را صرف آنلاین بودن در شبکه های اجتماعی می کنند و این امر باعث تاثیر پذیری روابط اجتماعی این افراد خواهد شد.
مخفی کردن اعتیاد به اینترنت از خانواده و دوستان
افراد مبتلا به اعتیاد به اینترنت از شرایط خود احساس شرم می کنند و دائما درصدد انکار کردن اعتیاد خود به اینترنت هستند.
تمایل شدید به دسترسی به اینترنت
این گونه افراد از زندگی اجتماعی خود فراری بوده و دائما به دنبال فرصتی مناسب برای دسترسی به اینترنت و فعالیت های مجازی خود هستند.
ایجاد تعادل در استفاده از اینترنت
برای آنلاین بودن خود در شبکه های اجتماعی و فعالیت های مجازی تان، مدت زمانی منطقی در نظر بگیرید و از این قاعده پیروی کنید.
گروه درمانی
با عضویت در گروه های مختلف ، قادر به کسب مهارت های مختلفی خواهید بود و م یتوانید روابط اجتماعی خود را تقویت کنید.
درمان های روانشناختی
در این روش روانشناس به فرد در تغییر تفکر مشکل ساز خود در اعتیاد به اینترنت و درمان اختلالات روانی به وجود آمده در فرد مانند افسردگی و یا اضطراب کمک می کند.
ورزش کردن
چنانچه در بخش های دیگر نمناک هم اشاره داشتیم ورزش منظم سبب تقویت روحیه و خلق و خوی فرد شده و به خویشتن داری فرد در ترک اعتیاد خود کمک می کند.
دارو
برخی از پزشکان برای کمک به افرادی که معتاد هستند برای غلبه بر اعتیاد خود به اینترنت، برخی از داروهای ضد افسردگی را تجویز می کنند.
یافت سرگرمی خارج از فضای مجازی
اگر تا به حال در این مورد فکر نکرده اید باید بدانید که با کمی خلاقیت می توانید سرگرمی های سودمندی برای خود داشته باشید که هیچ ارتباطی با فضای مجازی و اینترنت ندارد .
عضویت در یک رشته ی ورزشی یا هنری یا شرکت در کلاس های مرتبط با شغل و روحیاتتان پیشنهاد خوبی است چراکه علاوه بر پرکردن مفید وقت شما، برای سلامت و بهبود زندگی تان نیز بسیار مفید هستند.
افزایش ارتباط با خانواده و دوستان
ارتباط بصری یا همان چهره به چهره با عزیزانتان یکی از بهترین روش ها برای درمان و ترک اعتیاد به اینترنت است به این علت که به گفته ی کارشناسان یکی از علل اصلی اعتیاد به اینترنت ناشی از کمبود ارتباطات سالم و مؤثر در زندگی است پس برای موفقیت در این مسیر تا نهایت حد ممکن با افراد خانواده و دوستان نزدیک خود ارتباط برقرار کنید.
فکر کردن به به پیامدهای اعتیاد به اینترنت
حتما به این نکته توجه کرده اید که اغلب افراد اعتیاد به اینترنت را به اندازه کافی جدی نمی گیرند و از پیامدهای منفی آن در کار و زندگی خود مثل :
از دست دادن شغل و درگیر مشکلات مالی شدن
از دست دادن روابط عاطفی
مشکلات روحی و روانی متعدد از جمله احساس تنش مزمن، اضطراب و افسردگی
آگاهی مناسب ندارند، به همین علت دیرتر به فکر درمان و رهایی می افتند درنتیجه اعتیاد در آن ها شدت زیادی پیدا می کند.
نکاتی برای استفاده مفید از اینترنت
دلایل استفاده از اینترنت را برای خود تشریح کنید و در صورت غیر ضروری بودن دلایل تان از استفاده از اینترنت خودداری کنید.
به روش های سالم تر دیگری برای مقابله با مشکلاتتان بیندیشید و در صورت نیاز با یکی از دوستان خود برای حل مشکلاتی که دارید مشورت کنید.
برای رفع استرس و اضطراب خود به دنبال راه های دیگری مانند مراجعه به یک روانشناس باشید.
وقت بیشتری را صرف بودن در کنار عزیزان خود کنید.
اعتیاد به اینترنت نوعی اختلال قابل کنترل است و سپری کردن وقت بیش از حد برای انجام فعالیت های مجازی موضوعی شایع و مشکل ساز است و باید دقت کرد تا به یک بیماری روانی تبدیل نشود . توجه به نکات ذکر شده می تواند به شما در شناسایی علائم ناشی از اعتیاد به اینترنت در خود و راهکار های مناسب برای ترک این اعتیاد کمک کند.