سفارش تبلیغ
صبا ویژن

 

سفره افطار مدافعان حرم

 

فارس/ زهرا سلیمانی‌زاده، همسر شهید مدافع حرم سیدمهدی حسینی با انتشار عکسی از افطار همسرش در سوریه به موضوع مهمی اشاره کرده است:

ماه مبارک رمضان بود که عکسی برای من ارسال کرد.

پرسیدم: ا?قامهدی موضوع این عکس چیه؟

در جواب پیامم گفت: سفره افطار مدافعان حرم را ببین همسرم. این عکس در دست تو بماند به امانت. تا ا?ن زمان که من شهید شدم، ا?ن وقت به کسانی نشان بده که می‌گویند: «هر کسی بره سوریه نونش تو روغنه» نشان بده و بگو: این سفره افطار مدافعان حرم هست.

درباره این شهید بیش‌تر بدانید

شهید سیدمهدی حسینی در 27 مردادماه سال 1359 در تهران به دنیا آمد. او در 12 مهرماه 95 مصادف با اول ماه محرم در ورودی شهر دمشق توسط کامیون انتحاری به شهادت رسید. سوری‌ها او را به عنوان «بلدیه حماه» یا همان شهردار شهرشان می‌شناسند. پیکر این شهید در بهشت زهرای تهران قطعه 26 ردیف 91 شماره 44 قرار دارد.






تاریخ : پنج شنبه 101/1/25 | 12:25 عصر | نویسنده : اسحق رنجبری | نظرات ()


حکمت/ بدترین جای زمین کجاست؟

 

شهر حدیث/ امام باقر علیه ‏السلام :
بدترین جاهاى زمین بازارهاست ؛ بازار میدان شیطان است ، اولِ صبح پرچم خود را در آن جا نصب مى‏کند و تخت خود را مى‏گذارد و فرزندانش را همه سو مى‏پراکند : به سوى کسى که پیمانه را کم مى‏دهد یا آن که ترازو را سبک مى‏گیرد و کسى که در گز (متر) کردن دزدى مى‏کند یا کسى که براى فروش کالایش به دروغ متوسل مى‏شود . او به فرزندانش مى‏ گوید : بر شما باد به (فریفتن) مردى که پدرش (حضرت آدم) مرده در حالى که پدر شما (ابلیس) هنوز زنده است . ابلیس با اولین کسى که به بازار مى‏آید وارد مى‏شود و با آخرین نفرى که بازار را ترک مى‏کند بر مى‏گردد .

بحار الأنوار : 84 / 11 / 87 منتخب میزان الحکمة : 286






تاریخ : چهارشنبه 101/1/24 | 10:17 عصر | نویسنده : اسحق رنجبری | نظرات ()


گردشگری/ اینجا بزرگ‌ترین موزه روباز خاورمیانه است

 

ایرناباغ موزه دفاع مقدس بوستان بزرگ و سرسبزی است که از دو بخش باغ‌دره و موزه تشکیل شده. زیربنای 205هزار مترمربعی این باغ موزه، یک مجموعه کم‌­نظیر و دیدنی در منطقه 3 تهران رقم زده است. به همین دلیل است که باغ موزه دفاع مقدس به عنوان بزرگترین موزه جنگ غرب خاورمیانه هم شناخته می‌شود. 
محوطه‌ی باغ موزه‌ی دفاع مقدس تهران از 7 تالار و یک قسمت انتهایی که به آن یادمان دفاع مقدس می‌گویند تشکیل شده است.

اینجا بزرگ‌ترین موزه رو باز خاورمیانه است

 با سر زدن به این مجموعه می‌توانید همزمان از باغ کتاب تهران، کتابخانه ملی ایران، فرهنگستان‌های جمهوری اسلامی، باغ هنر و پارک طالقانی و باغ موزه دفاع مقدس و بقیه فضاهای موجود در اراضی عباس آباد هم دیدن کنید؛ البته به شرط داشتن کفشی آهنی و فراغتی که امکان گشت و گذار در گوشه و کنار این مجموعه را به شما بدهد.

اینجا بزرگ‌ترین موزه رو باز خاورمیانه است

برای رفتن به باغ موزه دفاع مقدس کافیست خودتان را به ایستگاه مترو شهید حقانی برسانید؛ به محض بیرون آمدن از ایستگاه مترو و بعد ازگذشتن از پارک به محوطه «باغ دره دفاع مقدس» می­رسید. ورودی موزه را می­توان از تانک­های باقی مانده از جنگ که اول راه گذاشته­اند، تشخیص داد. باغ موزه دفاع مقدس در ایام رمضان از ساعت 9 تا 18 پذیرای مخاطبان است.

اینجا بزرگ‌ترین موزه رو باز خاورمیانه است

باغ دره کجاست؟

گشت و گذار در باغ دره هم در ساعات روز و هم در ساعات شب، و حتی در تعطیلات امکان‌پذیر است و محدودیتی برای ورود به آن ندارید. فضای باز و سرسبز محوطه، در مناسبت‌های ملی و مذهبی مختلف محلی است برای برگزاری نمایش‌های خیابانی و همچنین اجرای رزمایش و مانورهای مربوط به نیروهای نظامی کشور. در ایام عزاداری عمومی از جمله ایام محرم هم می‌توانید سراغ اجرای تعزیه و مراسم آیینی دیگر را در محوطه این باغ بگیرید.

اینجا بزرگ‌ترین موزه رو باز خاورمیانه است

بزرگترین فستیوال نور و آب کشور جایی در باغ دره و اطراف دریاچه 7 هزار متر مربعی آن رقم می‌خورد. جذابیت‌های بصری در کنار این دریاچه به همین‌جا ختم نمی‌شود و می‌توانید روی تماشای فیلم روی پرده آبی باغ موزه هم حساب کنید؛ پرده‌ای که در واقع با آبشار همگون این باغ موزه تشکیل شده است. شب­ها پخش حداقل دو نوع نمایش رسانه­‌ای به مدت 8تا 12 دقیقه بر روی پرده آبی باغ موزه دفاع مقدس، بازدیدکنندگان را مسحور خود می­کند.

اینجا بزرگ‌ترین موزه رو باز خاورمیانه است

در تمام محوطه این باغ موزه می‌توانید نمونه‌هایی از تانک‌ها، هواپیماهای جنگنده، خودروهای نظامی و دیگر ادوات سنگین به کار رفته در جنگ را ببینید که بعد از استفاده‌های مکرر از رده خارج شده‌اند.

اینجا بزرگ‌ترین موزه رو باز خاورمیانه است

نمای 360 درجه از دفاع مقدس

ساختمان اصلی موزه از هفت تالار اصلی و یک تالار پروانه­ها تشکیل شده است. هفت تالار، هفت شهر عشق را تداعی می‌کنند که ریشه‌های عمیقی در ادبیات عرفانی ایران دارد. موزه شامل دو گالری ثابت ازاسناد جنگ، کتابخانه، مرکزحفظ آثار، 2 سالن آمفی تئاتر چند منظوره است. بخشی از آنچه در این موزه به نمایش در می‌آید، تصاویر و فیلم‌های مستندی است که در دوران جنگ باقی مانده است.

اینجا بزرگ‌ترین موزه رو باز خاورمیانه است

 در این تالار می‌توانید حال و هوای خرمشهر و کوچه پس کوچه‌هایش را قبل از شروع جنگ ببینید و بعد از آن به سراغ ماکت‌هایی که از خرمشهر در دوران جنگ و بعد از آن تهیه شده، بروید. بزرگترین کتابخانه تخصصی انقلاب و دفاع مقدس کشور هم در همینجا احداث شده است.

اینجا بزرگ‌ترین موزه رو باز خاورمیانه است

اولین منزل؛ تالار آستانه

اولین منزل، تالار آستانه، جایی برای ورود به تالارهای هفت­گانه است. در این تالار صفحات تاریخ پرفرازو نشیب و مبارزات مردمی دهه 30 شمسی را ورق می­زنیم. سرتاسر این تالار صدای شعار «الله اکبر» به گوش می‌رسد؛ شعاری که در سال‌های قبل از پیروزی انقلاب با گذر از هر کوچه و محله‌ای به گوش می‌رسید. این تالار روایت­گر شرح مختصری از وقایع انقلاب و تصویر گذرایی از تاریخ 50 سال قبل از انقلاب اسلامی ایران است.

اینجا بزرگ‌ترین موزه رو باز خاورمیانه است

سازه‌های مفهومی، شعارنویسی انقلابیون روی دیوار، تصویرسازی ورود تاریخی امام خمینی(ره) ، اثر هنری از 21 سلاح ژ3 و گل های میخک که نماد پیوستن ارتش ایران به مردم و انقلاب اسلامی در 21 بهمن سال 1357 است و ... از دیدنی‌های این بخش است. آنچه روی این دیوارها می‌بینید نه فقط عکس، بلکه هولوگرام‌ها و تصاویر سه بعدی‌ای هستند که تکمیل کننده فیلم‌ها و اسلایدهای مختلف به شمار می‌روند.

اینجا بزرگ‌ترین موزه رو باز خاورمیانه است

تالار حیرت و حقانیت

دومین منزل از تالارهای هفت گانه، پر است از صدای مهیب بمباران، عبور پرسرعت هواپیما، آژیر خطر و دیگر صداهایی که زندگی در دوران جنگ با آن در آمیخته بود.  این تالار نمادی از شوک و حیرت مردم ایران از آغاز جنگ تحمیلی و تمام حوادثی است که در این دوران اتفاق افتاده است.به محض ورود به تالار صدای هولناکی هر بازدیدکننده‌­ای را سر جایش میخکوب می­کند:«من سه روزه تهران را می­گیرم!» این صدا همراه با تصویر صدام حسین در حال پاره کردن مصوبه شورای امنیت ملی است که به صورت سه بعدی مدام نمایش داده می‌شود.

اینجا بزرگ‌ترین موزه رو باز خاورمیانه است

این نقطه آغازین جنگ تحمیلی است؛ همان جایی که صدام حسین با نادیده گرفتن مصوبه شورای امنیت، به خاک ایران حمله‌ور شد. در این تالار تقویم کودتای عراق، تصاویری از تجاوز عراق به خاک ایران، ماکتی از مسجد جامع خرمشهر، و ... به چشم می‌خورد. یکی از ماکت‌های دیدنی این بخش، ماکتی از پالایشگاه آبادان است که از قطعات به جا مانده از همین پالایشگاه بعد از حمله عراق ساخته شده است.

اینجا بزرگ‌ترین موزه رو باز خاورمیانه است

لالایی کارون برای رزمنده های سرو قامت

تالار سوم، تالار دفاع، با بادی سرد و صدای آب به استقبالتان می‌آید. شب‌های عملیات در اروند و کارون را تصور کنید که سربازان آهسته و با احتیاط در حال عبور از آب هستند.کارون مثل مادری عاشق برای آن ها لالایی هایی از قصه های حماسی می خواند. این‌جا درست مثل سال‌های جنگ، صدای بمباران ناگهان سکوت را می‌شکند و لرزه بر اندام می‌اندازد. همه چیز انگار درست بیخ گوشتان اتفاق می‌افتد. از لرزش دیوارها و زمین زیر پایتان تعجب نکنید. نترسید اگر آسمان بالای سرتان با حرکت شبیه سازی شده‌ای از موشک‌ها و خمپاره‌ها شکافته و نورانی شد.

کمی جلوتر، سنگرها و خاکریزها شبیه سازی شده‌اند که گاهی سربازان ماه‌ها در سرما و گرمای مناطق جنگی، در چهار دیواری آن زندگی می‌کردند و حتی جیره آب و غذایشان هم در همین تنگنا به پایان می‌رسید.  در بخشی از این تالار هم می توانید اسنادی را ببینید از همدستی دولت وقت عراق برای پنهان کردن واقعیت‌های جنگ با ایران و بایکوت خبری اخبار جنگ.

اینجا بزرگ‌ترین موزه رو باز خاورمیانه است

تالار آرامش و تالار شهادت

اینجا آرامش قبل از طوفان در جریان است؛ جایی که فرماندهان جنگ دور هم جمع می‌شدند و برای اجرای عملیات برنامه‌ریزی می‌کردند. روی میزهای این سالن می‌توانید شرحی از تمام عملیات‌های انجام شده در دوران جنگ را ببینید. نام این عملیات‌ها و محل اجرای آن، شرح شکست‌ها و پیروزی‌ها، و آنچه در جریان جنگ در عملیات‌ها رخ داده است در این اتاق‌ها مرور می‌شود. مهندسی عملیات‌های جنگ مدتی بعد از آغاز جنگ در کشور آغاز شد و این نقشه‌های شب عملیات، خروجی همین اتاق فکر است.

اینجا بزرگ‌ترین موزه رو باز خاورمیانه است

عبور از پل معلق

تالار پنجم با پلی معلق از جنس چوب و پلاستیک آغاز می­شود. از هر طرف صدای پوتین­‌های سربازان را می­‌شنوید که راهی عملیات می‌­شوند با هر قدم تصویری از رزمندگان و شهدای دفاع مقدس در اطراف تالار نمایان می­شود. پلی ساده از جنس چوب و پلاستیک که حسی از ترس و اضطراب را منتقل می کند و آدمی با ترس و اضطراب بر روی آن قدم می گذارد. در میانه مسیر، روی پلی معلق، تصویر شهید همت و روایتش آغاز می شود. چشم که می‌چرخانی تمام محیط به تصاویر شهدا آذین بندی شده و اسامی بسیاری از شهدای دفاع مقدس از جلوی چشمانت عبور می کند.

اینجا بزرگ‌ترین موزه رو باز خاورمیانه است

این تالار تنها مخصوص سربازان در حال جنگ نیست؛ جانبازان و زندگی روزمره آن‌ها، اسرا، و مفقودان جنگی و خاطرات باقی مانده از آن‌ها هم بخش‌هایی از این تالار را به خود اختصاص داده‌اند.

اینجا بزرگ‌ترین موزه رو باز خاورمیانه است

تالار پیروزی

بعد از عبور از پل معلق چوبی و لرزان به پل پیروزی می­‌رسید. تالار ششم شرح وقایع جنگ، مکان و موقعیت و سلاح­های استفاده شده در جنگ 8 ساله را بیان می­کند. تصاویری از روزنامه‌­های آن دوران و شادی مردم از پیروزی‌­های به دست آمده را می‌توانید در اینجا ببینید.

اینجا بزرگ‌ترین موزه رو باز خاورمیانه است

می‌بینید که زندگی مردم کمی دورتر از جبهه‌های جنگ تا چه اندازه به این اتفاق مهم و بزرگ گره خورده و شادی و اندوه مردم با شرح پیروزی‌ها و ناکامی‌های سربازان رقم می‌خورد.

اینجا بزرگ‌ترین موزه رو باز خاورمیانه است

شرح وقایع قبل و بعد از قبول قطعنامه 598، افزایش تحریم‌های بین المللی علیه ایران و فعالیت گروهک‌های منافقین به خصوص عملیات مرصاد که در نهایت برملا شدن توطئه منافقین و پیروزی غیور مردان وطن را به همراه داشت.

اینجا بزرگ‌ترین موزه رو باز خاورمیانه است

تصاویر حملات شیمیایی به حلبچه و شهر مرزی نودشه، جزو بخش‌های این تالار به شمار می‌رود. تصاویری از عملیات‌های ثامن‌الائمه (ع)، بیت‌المقدس، مرصاد و سقوط هواپیمای مسافربری ایرباس ایران نیز در این تالار به چشم می‌خورد.

اینجا بزرگ‌ترین موزه رو باز خاورمیانه است

سرمنزل عشق

 به تالار هفتم رسیده‌­ایم و هفت منزل عشق را سفر کرده‌­ایم. در این تالار بازدیدکننده تصویرهایی از رحلت امام، تغییرات و تحولات نظام در طول 40 سال گذشته و افت و خیزهای اجتماعی، فرهنگی و سیاسی را به نظاره می­‌نشیند. انتخاب آیت الله خامنه ای به رهبری انقلاب اسلامی، دیدن فیلم هایی از بازگشت آزادگان به کشور، تصویر سند چشم انداز 20 ساله ایران، یادبودی از شهدای هسته‌ای، ماکت‌هایی از سانتریفیوژ و تعدادی از نمونه های ترکیبات دوتریوم و آب سنگین و... برگی دیگر از دفتر باغ موزه دفاع مقدس است.






تاریخ : چهارشنبه 101/1/24 | 2:11 عصر | نویسنده : اسحق رنجبری | نظرات ()


ضرب المثل/ کوتاه خردمند بِه که نادان بلند

 

بیتوته/ " کوتاه خردمند به که نادان بلند " در متنبه کردن کسانی که تنها ملاک آنها در ارزیابی افراد، ظاهر آنهاست، همچنین، در بیان شرافت و برتری عقل و دانش به کار می‌رود.

داستان ضرب المثل کوتاه خردمند بِه که نادان بلند :

ملک‌زاده‌ای شنیدم که کوتاه بود و حقیر و دیگر برادران بلند و خوب‌روی. باری پدر به کراهت و استحقار در وی نظر می‌کرد. پس به فَراست دریافت و گفت: ای پدر! کوتاه خردمند به که نادان بلند! نه هر چه به قامت مهتر، به قیمت بهتر. پدر بخندید و ارکان دولت پسندیدند و برادران برنجیدند. شنیدم که مُلک را در آن مدت دشمنی صعب روی نمود. چون لشکر از هر دو طرف روی در هم آوردند، اول کسی که به میدان درآمد، این پسر بود.

بر سپاه دشمن زد و تنی چند مردان کاری بینداخت. آورده‌اند که سپاه دشمن بی‌قیاس بود و اینان اندک. طایفه‌ای آهنگ گریز کردند، شنیدم که هم در آن روز بر دشمن ظفر یافتند. مَلک سر و چشمش ببوسید و در کنار گرفت و هر روز نظر پیش کرد که تا ولی عهد خویش کرد.






تاریخ : یکشنبه 101/1/21 | 1:16 عصر | نویسنده : اسحق رنجبری | نظرات ()

 

 

گوناگون/ سنت‌ های ماه رمضان در گوشه و کنار دنیا

 

کجارو/ در حدود 1?6 میلیارد مسلمان در سراسر دنیا زندگی می‌کنند که از فرهنگ‌ها و نژادهای مختلفی هستند. از خاورمیانه تا آسیا، از اروپا تا آفریقا، تقریبا در همه جای دنیا مسلمانانی هستند که این ماه مبارک را به روزه‌داری و عبادت می‌گذرانند و هرکدام سنت‌ها و آداب و رسوم خاصی برای ماه مهمانی خدا دارند.

روزه‌داری از صبح زود آغاز می‌شود، زمانی که موذن، اذان صبح را می‌گوید و مسلمانان را به خواندن نماز صبح، دعوت می‌کند که اولین نماز از نمازهای پنجگانه‌ روزانه است. در ماه رمضان، بسیاری از مسلمانان ساعتی قبل از اذان صبح بیدار می‌شوند تا علاوه بر عبادت و راز و نیاز، غذایی به‌عنوان سحری بخورند که در طول روز، دچار ضعف نشوند.

روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان یکی از آیین‌های مشترک مسلمانان سراسر دنیا است. این امر، با آداب خاصی همراه است که روزانه مورد توجه قرار می‌گیرد و تقریبا همه‌جای دنیا یکسان است؛ مثلا سحری خوردن قبل از اذان صبح و افطار کردن بعد از اذان مغرب که جزو احکام روزه است. در این ماه مبارک، مسلمانان سراسر دنیا به کارهای خیر مانند کمک به دیگران، نماز و عبادت و گذراندن اوقات در کنار خانواده، توجه ویژه‌ای نشان می‌دهند. به غیر از این سنت‌های مرسوم و یکسان، جوامع مختلف مسلمان، آداب و رسوم خاصی برای گرامی داشتن این ماه مقدس دارند و هرکدام به شیوه‌ خاص خودشان آن را ارج می‌نهند.


گرگیعان یا قرقیعان (Gerga’aan)
ماه رمضان در کویت با سنت پسندیده‌ دید و بازدید اقوام و آشنایان همراه است. مسلمانان کویت در این ماه مبارک، بعد از افطار به دیدن خانواده، دوستان و همسایه‌های خود می‌روند. بعد از دو هفته از آغاز ماه مبارک رمضان، زنگ آغاز قرقیعان به صدا در می‌آید. یک سنت سه روزه که در طی آن بچه‌ها با لباس‌های محلی، درب همسایه‌ها را می‌زنند و شعرها و آوازهای مخصوص می‌خوانند و در عوض، شیرینی و شکلات به‌عنوان عیدی می‌گیرند.

بچه‌ها در حالی که لباس‌های محلی پوشیده‌اند، آوازخوانی و سر زدن به خانه‌ همسایه‌ها را بعد از نماز مغرب شروع می‌کنند. بازدید همسایه‌ها به بچه‌ها این فرصت را می‌دهد که لباس زیبا و سنتی‌شان را نشان دهند و برای خانواده‌ میزبان، شعرهایی می‌خوانند که در بردارنده‌ دعاهای خیر و آرزوی برکت است. 

دو آواز سنتی در این مراسم رایج است؛ یکی برای پسرها و دیگری برای دخترها. هر دو شعر این قابلیت را دارند که نام میزبان را در آن بگنجانند. بعضی از خانه‌ها، مهمانان کوچک بیشتری دارند و ده‌ها کیلو شیرینی و شکلات پخش می‌کنند. این شیرینی‌ها را در بسته‌بندی‌های مخصوص این مراسم از بازارچه‌ها و سوپرمارکت‌ها می‌خرند.

محمد علی، مدیر یک سوپرمارکت در کویت است. او می‌گوید که برای آیین گرگیعان چهار پکیج با قیمت‌های مختلف دارد.

 «این شیرینی‌ها معمولا ترکیبی از آجیل و آب‌نبات هستند. ما معمولا هر سال هزاران کیلوگرم از این شیرینی‌ها می‌فروشیم.»
این سنت در بسیاری از کشورهای اطراف خلیج فارس رواج دارد، ولی تفاوت‌های کوچکی با هم دارند؛ مثلا نام این آیین یا زمان برگزاری آن ممکن است متفاوت باشد. مثلا در امارات متحده‌ عربی، این آیین «حق اللیله» نام دارد و دو هفته قبل از شروع ماه رمضان اجرا می‌شود.

برخی معتقدن هستند که سابقه‌ این سنت به زمان‌های دور برمی‌گردد و نوعی یادآوری و بازسازی از یک واقعه‌ تاریخی است. وقتی در اولین ماه رمضان پس از اسلام، حضرت فاطمه (س)، دختر پیامبر (ص)، دو هفته بعد از ماه رمضان، بین همسایگان، خوراکی پخش کرد. 

کونفه یا کنافه
کشورهای سراسر دنیای اسلام، هرکدام دسرهای خاص ماه رمضان دارند که البته بعضی از آن‌ها بین کشورهای مختلف، مشترک است. یکی از مشهورترین شیرینی‌هایی که در ماه رمضان رواج دارد، شیرینی لذیذ کونفه است. برای تهیه‌ این شیرینی از نوعی پنیر، آرد سمولینا استفاده می‌کنند، شربتی روی آن می‌ریزند و با پودر پسته تزیین می‌کنند. رنگ آن نارنجی روشن است و ظاهری بسیار اشتهابرانگیز دارد.

این شیرینی را در تمام طول سال تهیه می‌کنند و اصالتا متعلق به منطقه‌ فلسطین است، ولی در بسیاری از کشورهای خاورمیانه تهیه می‌شود و شکل‌های مختلفی دارد. با وجود اینکه در تمام طول سال آن را تهیه می‌کنند ولی تهیه‌ آن با حال و هوای ماه رمضان گره خورده و در این ماه، طرفداران بیشتری دارد. به این دلیل که معمولا در این ماه، روزه‌داران سعی می‌کنند با انواع شیرینی افطار کنند.

کسانی که این شیرینی را امتحان نکرده‌اند شاید برایشان این همه طرفدار، عجیب باشد ولی حتما باید آن را امتحان کنید تا بفهمید چرا این‌قدر محبوب است. ترکیب بافت نرم پنیر و بافت خشک روکش این شیرینی و شیرینی شربت، ترکیب خوشایندی است که معمولا اکثر سلیقه‌ها می‌پسندند.

امروزه، نابلس را به داشتن بهترین کونفه‌ دنیا می‌شناسند. فروشندگان کنافه در سراسر شهر، در سینی‌های بزرگ فلزی، این شیرینی لذیذ را می‌فروشند. در سال 2009، تعدادی از قنادان شهر گرد هم آمدند و این دسر را در ابعاد بسیار بزرگ تهیه کردند تا رکورد جدیدی در کتاب رکوردهای گینس ثبت کنند. نتیجه‌ تلاش آن‌ها، کنافه با طول بیش از 70 متر بود که هزاران دلار برای تهیه‌ آن هزینه شد. متاسفانه وب‌سایت رکوردهای جهانی گینس اعلام کرد که چون عنوانی به نام بزرگترین کنافه در رکوردها وجود ندارد در نتیجه این رکورد، ثبت نمی‌شود.

فانوس

فانوس در بسیاری از کشورهای خاورمیانه، سمبل ماه رمضان است. این فانوس‌های مخصوص را معمولا با فلز و شیشه‌های رنگی درست می‌کنند. این فانوس‌های دکوری در ماه رمضان، همه جا مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ از خانه گرفته تا مراکز خرید  و خیابان‌ها.

قاهره، زادگاه این فانوس‌ها است. این فانوس‌ها بیش از آنکه جنبه‌ معنوی داشته باشند، از نظر فرهنگی اهمیت دارند. نقل قول‌های متفاوتی در مورد ورود این فانوس‌ها به سنت‌های ماه رمضان وجود دارد ولی به نظر می‌رسد که قدمت آن به قرن دهم برمی‌گردد یعنی زمانی که خلفای فاطمیون، در بخش‌های بزرگی از سرزمین‌های مسلمان مصر، فرمانروایی می‌کردند.

طبق یکی از این نقل قول‌ها، اولین بار در سال 969 میلادی در یکی از شب‌های ماه رمضان از فانوس استفاده شد. زمانی که یکی از خلفای زمان به نام معزالدین الله، در زمان تاریکی به شهر رسید و اهالی شهر برای استقبال از او همگی با فانوس به خیابان‌ها رفتند. البته فانوس‌های آن زمان بسیار ابتدایی و ساده‌تر از فانوس‌هایی بودند که امروزه ساخت و استفاده از آن‌ها در ماه رمضان رایج است.

نقل قول دیگری هم وجود دارد که می‌گوید در زمان یکی دیگر از خلفای فاطمیون، زنان در طول سال نمی‌توانستند خانه‌های خود را ترک کنند مگر در ماه رمضان. در این ماه، باید همراه با پسرهایی که با فانوس راهشان را روشن می‌کنند از خانه بیرون بیایند.

همچنین عده‌ای می‌گویند که خلفا به اهالی قاهره دستور دادند که در شب‌های رمضان از این فانوس‌ها استفاده کنند و این کار دلایل مختلفی داشت. یکی به خاطر زیبایی و دیگری به خاطر بهره‌بردن از این منابع نوری. با ظهور الکتریسیته و ورود برق به همه‌ خانه‌ها، این فانوس‌ها به وسایلی دکوری تبدیل شدند و اهالی قاهره هنوز هم آن‌ها را با دست می‌سازند و کسانی که با دقت و ظرافت فراوان این فانوس‌ها را تهیه می‌کنند، هنرمندان واقعی هستند.

در سال‌های اخیر با ورود فانوس‌های ارزان چینی و عدم حمایت دولت از هنرمندان فانوس‌ساز، هنر و مهارت ساخت این فانوس‌های زیبا در حال فراموش شدن است.

نیه کار (Nyekar)

 


در جزیره‌ جاوه که سکونتگاه دو سوم از جمعیت 234 میلیون نفری مسلمانان اندونزی است، آیین‌های اسلامی با سنت‌ها و آداب و رسوم بومی، طی قرن‌ها، گره خورده است. بسیاری از آداب و رسوم محلی که نقشی اساسی در فرهنگ اهالی این منطقه دارند، جای خود را در آیین‌های آماده‌سازی برای ماه رمضان باز کرده‌اند.

برای اهالی جاوه، ماه رمضان فرصتی برای خوداندیشی و بازسازی ایمان و اعتقاد است. فرصتی برای فکر کردن به گذرا بودن زندگی مادی و آماده‌سازی برای زندگی آخرت. قبل از شروع ماه رمضان و شروع روزه‌داری، مسلمانان باید به مزار درگذشتگان خود بروند. آن‌ها پیش از آغاز ماه مبارک رمضان، قبور رفتگان خود را با گل تزیین می‌کنند و بر سر مزار آن‌ها، دعا و قرآن می‌خوانند. در این دعاها، مسلمانان از خدا عاقبت به‌خیری و سلامتی می‌خواهند. این سنت با نام نیه کار معمولا یک هفته قبل از ماه رمضان اجرا می‌شود و خانواده‌ها از سراسر جزیره به آرامستان‌ها سر می‌زنند و از درگذشتگان یادی می‌کنند.

در بعضی از بخش‌های جزیره، مردم غیر از نزدیکان، حتی به مزار بزرگان و فرمانروایان هم می‌روند و برای آن‌ها فاتحه‌ای قرائت می‌کنند. در بعضی از مناطق روستایی، اهالی خوراکی‌هایی به‌عنوان خیرات سر مزار رفتگان می‌برند و به این آیین نیاندران (nyandran) می‌گویند.

زنان مسلمان در حالی که سبدهای غذا و خوراکی در دست دارند، پیاده به‌سمت آرامستان‌ها می‌روند تا خیرات خود را بین مردم پخش کنند. گاهی چندین کیلومتر برای رسیدن به آرامستان پیاده طی می‌کنند. ثروتمندان معمولا کیک‌های کوچک و انواع میوه به‌عنوان خیرات تهیه می‌کنند، ولی افرادی از اقشار ضعیف‌تر با هرآنچه که در توانشان باشد از مردم پذیرایی می‌کنند.

این آیین توسط بسیاری از مسلمانان اندونزی اجرا می‌شود. حتی کسانی که در دورترین نقاط جزیره زندگی می‌کنند. حتی بسیاری از آن‌ها هر سال به شهرهای دور و نزدیک سفر می‌کنند تا به مزار اقوام درگذشته‌ خود سر بزنند و احترام خود را نسبت به درگذشتگان نشان دهند.

پادوسان
یکی دیگر از سنت‌های قدیمی اهالی جاوه که قبل از شروع ماه رمضان اجرا می‌شود، آیین پادوسان است. نوعی آیین شست‌وشوی بدن که با هدف پاک کردن جسم و روح قبل از شروع روزه‌داری انجام می‌شود. حدودا یک هفته قبل از شروع ماه مبارک رمضان، شرکت‌کنندگان در آیین لباس‌های سنتی به نام سارونگ می‌پوشند و به‌سمت رودخانه‌ها، چشمه‌های آب و دریاها می‌روند و سبدهایی از غذا و خوراکی با خود می‌برند.

بعد از تمام کردن این سنت که شامل شستن صورت و دست‌ها با آب رودخانه یا دریا است، همگی برای دعای دسته‌جمعی گرد هم می‌آیند و بعد روی زمین دور هم می‌نشینند و غذاهای خود را با هم شریک می‌شوند. بسیاری از اهالی جاوه، ترجیح می‌دهند که این سنت را در چشمه‌های طبیعی انجام دهند چون آب چشمه‌ها مستقیما از دل طبیعت بیرون می‌آید. این چشمه‌ها معمولا فاصله‌های زیادی با شهرها و روستاها دارند به همین دلیل کسانی که می‌خواهند در این آیین شرکت کنند باید غذا و آب کافی برای یک روز کامل همراه خود ببرند.

در شهرهایی مثل یوگیاکارتا، فرمانروایان محلی با همراهی نزدیکان و خدمتگزارانشان به‌سمت استخر قصرهای خود می‌روند در حالی که در این استخرها، برگ گل رز و یاس ریخته‌اند. بعد از مراسم دوباره برای عبادت و روزه به قصرهای خود برمی‌گردند.

اجرای این آیین برای بسیاری از اهالی جاوه اهمیت زیادی دارد و حتی امروزه بیشتر از گذشته به آن اهمیت می‌دهند. سالمندان جاوه احساس می‌کنند که فرهنگشان توسط تغییرات سریع زندگی اجتماعی، مدرن شدن زندگی‌ها و تاثیرات سبک زندگی غربی، در حال تهدید شدن است و امروزه جوانان کمتری تمایل دارند که سنت‌ها و آیین‌هایی که پدرها و مادرهایشان انجام می‌دهند، به جا بیاورند. به همین دلیل، جنبش‌ها و کمپین‌های زیادی برای برای زنده کردن این سنت‌های قدیمی در جاوه انجام می‌شود.

اهالی جاوه معتقدند که این سنت‌ها باعث اتحاد بیشتر اهالی می‌شود. قدمت این آیین مذهبی به اواخر قرن سیزدهم و ورود اسلام به جاوه برمی‌گردد. آیین پادوسان شبیه به سنت‌های هندو است که در جاوه قبل از ورود اسلام اجرا می‌شده است. یک آیین مشابه هنوز هم در بین هندوهای اندونزی رواج دارد و اجرا می‌شود.

پیک‌نیک‌های وقت افطار

هر کسی که از غذا خوردن لذت می‌برد و در دهلی زندگی می‌کند، فرقی نمی‌کند که مسلمان باشد یا نه، می‌داند که برای حضور در یکی از این پیک‌نیک‌های ماه رمضان باید به خیابان‌ها و کوچه‌های محله‌های قدیمی شهر سر بزند جایی که مردم با غذاهای خیابانی و با برپا کردن پیک نیک در تراس مساجد، افطار می‌کنند. کوچه‌های منطقه‌ قدیمی شهر مثل مویرگ‌های بدن، از مسجد جامع تا قلب منطقه‌ تریخی شهر ادامه دارند. مسجد جامع بزرگترین مکان شهر برای برگزاری نماز مغرب و عشا است. این مسجد، بیش از 400 سال قدمت دارد و برای 25 هزار نفر ظرفیت دارد.

در حیاط و محوطه‌های اطراف مسجد، صدها مسلمان در کنار هم جمع می‌شوند تا افطار کنند مگر اینکه ماه رمضان در فصل‌های سرد سال باشد و برگزاری این پیک‌نیک‌ها ممکن نباشد. آن‌ها زیراندازهای بزرگ روی زمین می‌اندازند و همگی در کنار هم، غذایی که از منزل تهیه کرده‌اند، نوش جان می‌کنند.

بعضی از آن‌ها ترجیح می‌دهند که روزه‌ خود را در رستوران‌های اطراف، افطار کنند یا از قنادی‌ها و دکه‌های فروش غذا، چیزی برای افطار بخرند. بعضی از این دکه‌های غذافروشی، موقتی هستند و فقط در ماه رمضان فعالیت می‌کنند.

حتی بعد از غروب آفتاب، گرمای هوای این شهر غیر قابل‌تحمل است. روزه‌داران باید مراقب باشند که بین اشتیاق برای خوردن غذا و سبک‌تر نگه داشتن رژیم غذایی خود در گرما، تعادل برقرار کنند.

بعضی از دکه‌ها، خرما و میوه‌های تازه و خنک می‌فروشند که بهترین گزینه برای افطار است. اگر خوش‌شانس باشید ممکن است بتوانید غرفه‌ای را پیدا کنید که آب نارگیل یا شربت‌های میوه‌ای و نوشیدنی‌های خنک می‌فروشد. خوردن سوپ هم در زمان افطار توصیه می‌شود و برای دستگاه گوارش، مناسب است. به همین دلیل، بعضی از دکه‌ها سوپ تازه و خوش‌عطر می فروشند.


اگر به‌عنوان گردشگر از این مراسم بازدید می‌کنید از همه‌ غرفه‌ها و دکه‌ها دیدن کنید و انواع شیرینی‌ها، نوشیدنی‌ها و اسنک‌ها را امتحان کنید. تماشای حال و هوای مردمی که بعد از یک روز روزه‌داری، اکنون در کنار خانواده لحظات شیرین افطار و بندگی را می‌گذرانند، تجربه‌ جالبی برای گردشگران است.

یکی از غذاهایی که می‌توانید امتحان کنید، سمبوسه است که در سینی‌های بزرگ سرو می‌شود. نان کشمیری تازه در نانوایی‌ها به فروش می‌رسد و خوردن انواع نان‌های جدیدی یکی از تجربیاتی است که نباید از دست بدهید. از همه جا صدای صحبت و بگو و بخند می‌شنوید. مردم در مورد مسائل روزمره حرف می‌زنند؛ از سیاست و آب و هوا گرفته تا کریکت و روزه. حضور در چنین جمع‌هایی، فرصت عالی برای گردشگران است تا با سبک زندگی مسلمانان این شهر از نزدیک آشنا شوند و حتی با این خانواده‌ها ارتباط برقرار کنند. حتی اگر دوست دارید در کنار کسانی که در رستوران افطار می‌کنند غذاب بخورید، حتما جایی بنشینید که رو به خیابان باشد تا بتوانید شور و شوق مردم را تماشا کنید.

مسحراتی


این روزها همه‌ ما ساعت و گوشی داریم که آن‌ها را برای صبح زود بیدار شدن تنظیم می‌کنیم. در زمان‌های قدیم در بخش‌هایی از خاور میانه و شمال آفریقا، افرادی بودند که وظیفه‌ بیدار کردن مردم برای سحر را برعهده داشتند و به آن‌ها مسحراتی می‌گفتند. آن‌ها از خیابان‌ها عبور می‌کردند و کلماتی با این مضمون می‌خواندند که:

«مسلمانان بیدار شوید، خدا را عبادت کنید، رمضان ماه بخشایش است.»
و سپس سه بار روی طبل مخصوص خود ضربه می‌زدند. در بعضی از روستاها و شهرهای کوچک، مسحراتی‌ها حتی نام صاحب‌خانه‌ها را با اسم صدا می‌زدند. این سنت هنوز هم در بعضی از مناطق رواج دارد و به نظر می‌رسد که از صدای آلارم گوشی جذاب‌تر باشد!

سنت زیبای بخشش
در بعضی از کشورهای مسلمان، خانواده‌ها، دوستان و شرکت‌های مختلف، بسته‌های مواد غذایی ضروری آماده می‌کنند و آن‌ها را بین کسانی که نیازمند هستند، تقسیم می‌کنند. این بسته‌ها شامل مواد غذایی ضروری سبد غذایی خانواده است مثلا غذاهای کنسروی، پاستا، برنج، تن و سیب‌زمینی. به‌اندازه‌ای که یک خانواده بتوانند دو هفته از ماه رمضان را با این مواد غذایی سر کنند.

بسیاری از افراد قبل از غروب آفتاب و هنگام اذان مغرب، در کنار خیابان‌ها مواد غذایی مثلا میوه‌جات خشک تقسیم می‌کنند تا رانندگانی که هنوز به مقصد نرسیده‌اند و در ماشین‌های خود هستند، بتوانند افطار کنند. معمولا خرما و میوه‌های خشک را برای این کار انتخاب می‌کنند که شیرین است و انرژی کافی دارد و افطار کردن با خرما ثواب دارد و توصیه‌ پیامبر اسلام (ص) است.

افطار مسلمانان دنیا

روزه‌داران معمولا با خرما و شیر داغ یا آب ولرم افطار می‌‌کنند. غیر از این مورد، هر منطقه‌ای دسر و غذای محصوص برای افطار ماه رمضان دارد. در ادامه، تعدادی از افطاری‌های مرسوم کشورهای مسلمان را معرفی می‌کنیم.

پاکستان
پاکستانی‌ها برای افطار پاکورا می‌خورند که نوعی کوکوی تهیه شده از سبزیجات است. همچنین چات میوه که نوعی سالاد میوه همراه با ادویه‌ مخصوص است.

لیبی
مسلمانان لیبی برای افطار یک سوپ مخصوص به نام شربا دارند که پایه‌ آن سسی تهیه شده از گوجه است و نوعی پاستا در تهیه‌ آن استفاده می‌شود. از دیگر مواد تشکیل‌دهنده ی این سوپ می‌توان به نخود و قطعات گوشت گوسفند اشاره کرد. روی این سوپ، نعنای خشک می‌ریزند.

آلبانی
در آلبانی نوعی پای مخصوص به نام بیرک تهیه می‌کنند و غذایی به اسم پاستیس که در واقع همان پاستا با سس خامه‌ای است. پتلا، یکی دیگر از غذاهای افطار است که با سرخ کردن خمیر تهیه می‌شود و آن را با مواد شیرین یا شور پر می‌کنند.

بنگلادش
مسلمانان بنگلادش برای افطار غذایی به نام پیاجی می‌پزند که کوکوی عدس و پیاز است. بگونی یکی دیگر از غذاهای این منطقه است که با بادمجان سرخ کرده درست می‌شود.

مالزی
اهالی مالزی برای وعده‌ افطار غذایی به نام بوبو لمبوک دارند. این غذا خوراکی تهیه شده از ماهی و سبزیجات است.


یکی از سنت‌های جالب ماه رمضان که معمولا مورد توجه گردشگران غیرمسلمان قرار می‌گیرد، نماز جماعت است. در این ماه، معمولا از نماز جماعت بیشتر استقبال می‌شود. در مساجد، صف‌های بلند و فشرده‌ نمازگزاران در نظم و آرامشی خاص ایجاد می‌شود و همگی هماهنگ با هم و پشت سر امام جماعت، نماز می‌خوانند. این اتحاد و هم‌بستگی و تبعیت از امام جماعت، نکته‌ای است که توجه گردشگران را جلب می‌کند.

ماه رمضان و سنت‌های مرتبط با آن، یکی از موضوعات جذاب برای گردشگان غیرمسلمان است. حتی مسلمانانی که به سایر کشورهای مسلمان در این ماه سفر می‌کنند، با سنت‌ها و آداب و رسومی مواجه می‌شوند که ممکن است برای آن‌ها جدید و جالب باشد. اگر این فرصت برایتان پیش آمد که ماه رمضان را در یک کشور مسلمان دیگر تجربه کنید، این تجربه‌ ناب را از دست ندهید.

 






تاریخ : یکشنبه 101/1/21 | 1:12 عصر | نویسنده : اسحق رنجبری | نظرات ()
کسب رتبه برتر اداره کل تعاون،کارورفاه اجتماعی استان البرز در بین ادارات کل تعاون،کار ورفاه اجتماعی کشور

 

اسامی دانش آموزان دبستان شهیدکامیاب روستای مازغ بالا که درمسابقات فرهنگی و هنری شهرستان میناب رتبه کسب کردند به شرح زیر می باشد:

 

فاطمه شبانی عباس /رنگ روغن/رتبه اول

 

نرگس شبانی/نقاشی مدادرنگی/رتبه دوم

 

ام کلثوم اسلامی/گواش/رتبه دوم

 

فاطمه اسلامی جابر/آبرنگ/رتبه دوم

 

زینب اسلامی/گواش/رتبه سوم

 

آرزورنجبری/نقاشی مدادرنگی/برگزیده

 

فاطمه شبانی عباس/نقاشی مدادرنگی/برگزیده

 

آرزوی سلامتی ،پیشرفت وموفقیت برای همه معلمین ودانش آموزان عزیز

 






تاریخ : سه شنبه 101/1/16 | 11:13 عصر | نویسنده : اسحق رنجبری | نظرات ()

 

حکمت/ با آغاز ماه رمضان چه رویداد مهمی رخ می دهد؟

 

شهر حدیث/ 

إنّ أبوابَ السماءِ تُفتَحُ فی أوَّلِ‏لیلةٍ مِن شَهرِ رَمَضانَ، ولا تُغلَقُ إلى آخِرِ لیلةٍ مِنهُ .

پیامبر خدا صلى‏ الله ‏علیه و ‏آله و سلّم :

در نخستین شب ماه رمضان ، درهاى آسمان گشوده مى‏شود و تا آخرین شب آن بسته نمى‏شود .

بحار الأنوار : 96 / 34 / 8 منتخب میزان الحکمة : 242






تاریخ : شنبه 101/1/13 | 9:19 عصر | نویسنده : اسحق رنجبری | نظرات ()

 


حکمت/ چه چیزی بر عقلهای هوسباز ممنوع شده است؟

 

شهر حدیث/ امام على علیه ‏السلام :
بر هـر خـردى کـه در زنجیر شهوت باشد ، حرام است که از حکمت بهره‏مند شود .

غرر الحکم : 4902 منتخب میزان الحکمة : 588

 






تاریخ : سه شنبه 101/1/9 | 9:48 عصر | نویسنده : اسحق رنجبری | نظرات ()

 

 

گوناگون/ صلوات شعبانیه؛ راهکاری برای آبادانی قلب

 

 

تسنیم/ صلوات شعبانیه یکی از ادعیه منسوب به حضرت امام زین‌العابدین علی‌بن الحسین علیهما السلام است. آنچه در صلوات شعبانیه آمده، بیشتر تأکید بر جایگاه اهل‌بیت پیامبر صلّی الله علیه و آله و ائمه علیهم السلام و سر نهادن به طاعت و ولایت ایشان شده است. در فرازی از این دعا می‌خوانیم «اللّ?هُمَّ صَلِّ عَلى? مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اعْمُرْ قَلْبِى بِطاعَتِکَ، وَ لَا تُخْزِنِى بِمَعْصِیَتِکَ، وَارْزُقْنِى مُواساةَ مَنْ قَتَّرْتَ عَلَیْهِ مِنْ رِزْقِکَ؛ بِما وَسَّعْتَ عَلَىَّ مِنْ فَضْلِکَ، وَنَشَرْتَ عَلَىَّ مِنْ عَدْلِکَ، وَأَحْیَیْتَنِى تَحْتَ ظِلِّکَ ...»؛ یعنی اللّ?هُمَّ صَلِّ عَلى? مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ و دلم را با طاعتت آباد کن و به نافرمانی از خود رسوایم مساز و این امور را روزی من کن: حمایت از آن‌که رزقت را بر او تنگ گرفتی؛ به مدد آنچه از احسانت بر من وسعت دادی و از عدلت بر من گستردی و مرا در سایه رحمتت زنده داشتی.

در این فراز، رابط? مستقیمی بین طاعت خداوند با آبادانی و عمران قلب وجود دارد؛ به این معنا که هر فرد مؤمنی که خود را در مسیر اطاعت از دستورات الهی در راستای عبودیت او قرار دهد و به واجبات عمل و از محرمات اجتناب کند و با تبعیت از برگزیدگانش، خود را در مسیر جریان ولایت حق? الهی قرار دهد،  قلب او مستعدّ دریافت انوار ملکوتی و نیز مهیّای رویش نهال ایمان می‌شود و به این ترتیب به سمت آبادانی سوق می‌یابد.

قلب، طبق آیات قرآن، مرکز ایمان است و نور ایمان از این گذرگاه است که به جنبه‌های پایین‌تر اثرگذاری می‌کند. از این جهت ایمان، قلب و عمل، زنجیره‌هایی متصل به هم هستند که از ارتفاعات ملکوت آغاز می‌شود، به جنب? روحی یا قلبی می‌رسد و پس از آن، به جنبه‌های دنیایی برای عمل با ارکان می‌رسد. در این بین، جنب? روحی انسان است که مرکز فرماندهی و حرکت انسان را بر عهده دارد؛ از این جهت اعمال هر فرد در گروی قلبیات یا روحیات اوست. بنابراین آبادانی قلب مساوی با آبادانی اعمال است که با طاعت خداوند شکل می‌گیرد.

در مقابل آن، معصیت الهی است که اثر وضعی آن، خواری در دنیا و آخرت است، لذا در این دعا از خداوند می‌خواهیم «وَ لَا تُخْزِنِى بِمَعْصِیَتِکَ»خِزى به معنای خوارى است، اصل آن، ذلّتى است که شرمسارى می‌آورد؛ خداوند در قرآن دربار? گروهی از ظالمان می‌فرماید « ... لَهُمْ فِی الدُّنْیا خِزْیٌ‏ وَ لَهُمْ فِی الْآخِرَةِ عَذابٌ عَظِیمٌ‏» (بقره114) یعنی براى آنهاست در دنیا خوارى مخصوص و در آخرت عذابى بزرگ. امیر مؤمنان ضمن خطبه‌ای در دعایی فرمود «وَ احْشُرْنَا فِی زُمْرَتِهِ غَیْرَ خَزَایَا وَ لا نَادِمینَ»؛ یعنی خدایا مرا در زمر? کسانی که خوار و پشیمان نمی‌شوند محشور کن.






تاریخ : سه شنبه 101/1/9 | 1:45 عصر | نویسنده : اسحق رنجبری | نظرات ()

 


حکمت/ چگونه خدا را عبادت کنیم؟

 

شهر حدیث/ 

اُعبُدِ اللّه‏َ کَأ نَّکَ تَراهُ ، فَإن‏لَم تَکُن تَراهُ ، فَإنَّهُ یَراکَ .

پیامبر خدا صلى‏ الله ‏علیه و ‏آله و سلّم :

خدا را چنان عبادت کن که گویى او را می‏بینى ؛ زیرا اگر تو او را نمى‏بینى او تو را میبیند .

کنزالعمّال : 5250 منتخب میزان الحکمة 

 






تاریخ : سه شنبه 101/1/2 | 11:59 عصر | نویسنده : اسحق رنجبری | نظرات ()
.: Weblog Themes By BlackSkin :.