گوناگون/ اجر 60 سال نیکوکاری در اعمال شب عید مبعث
تسنیم/ از اعیاد بزرگ مسلمین روز بیست وهفتم ماه رجب مصادف با مبعث حضرت رسول صلى اللّه علیه و آله است. این روز، آغاز رسمی رسالت پیامبر اسلام شناخته میشود که با نزول اولین آیات قرآن همراه بود. ابلیس که به واسطه اخبار پیامبران با ظهور رسول خدا و تبعات بعثت آگاهی داشت، همواره مترصد اولین فرصت بود تا به وسیله ایادی اِنسی خود که متشکل از یهودیان شبهجزیره عربستان بودند، مقابل پیامبر و ظهور اسلام بایستد، اما خواست خداوند تحقق یافت و خط جریان بعثت روز به روز مرزهای اعتقادی و جغرافیایی را در مینوردید. همان اعرابی که در اوج جهالت و کوردلی بودند، با رهنمودهای آسمانی نبی اسلام تبدیل به افرادی بسیار متدین و وارسته شدند و در مسیر اعتلای اسلام و نصرت نبی زمان، حاضر شدند تا پای جان بایستند. اما آنچه ضرورت دارد، تداوم خط بعثت نبی اکرم صلی الله علیه و آله است که تاکنون ادامه دارد و همواره تا تحقق ظهور امام عصر عجل الله تعالی فرجه ادامه خواهد داشت.
از این جهت عید مبعث نزد اهل بیت وحی جایگاه ویژهای داشت تا حدی که پیام آن در خطبهها و ادعیه آن انوار مقدس منعکس میشد. شیخ طوسی در کتاب «مصباح المتهجد» مینویسد از امام جواد علیهالسلام روایت شده إِنَّ فِی رَجَبٍ لَلَیْلَةً خَیْرٌ مِمَّا طَلَعَتْ عَلَیْهِ الشَّمْسُ وَ هِیَ لَیْلَةُ سَبْعٍ وَ عِشْرِینَ مِنْ رَجَبٍ فِیهَا نُبِّئَ رَسُولُ اللَّهِ ص فِی صَبِیحَتِهَا وَ إِنَّ لِلْعَامِلِ فِیهَا مِنْ شِیعَتِنَا أَجْرَ عَمَلِ سِتِّینَ سَنَةً؛ در ماه رجب شبی است که از هر آنچه آفتاب بر آن میتابد بهتر است و آن، شب بیستوهفتم رجب است که در صبح آن پیامبر صلیاللهعلیهوآله به رسالت مبعوث شد. برای کسی که از شیعه ما عامل در آن شب است، پاداش نیکوکاری 60 سال مقرّر است.
به محضر آن حضرت عرض شد: عمل در آن شب چیست؟ فرمود: چون نماز عشاء را خواندی و به بستر استراحت رفتی، تا پیش از نیمه شب، هر ساعتی که خواستی از بستر برمیخیزی و 12 رکعت نماز هر دو رکعت به یک سلام بهجای میآوری. در هر رکعت «حمد» و سورهای از سورههای کوچک مفصّل میخوانی. (مفصّلات در اصطلاح به سورههایی گفته میشود که در آخر قرآن قرار گرفته، کوتاه هستند و به صورت مکرر با بسم الله الرحمن الرحیم از یکدیگر جدا میشوند؛ این اصطلاح در روایات نبوی وجود دارد.) قِیلَ لَهُ وَ مَا الْعَمَلُ فِیهَا أَصْلَحَکَ اللَّهُ قَالَ إِذَا صَلَّیْتَ الْعِشَاءَ الْآخِرَةَ وَ أَخَذْتَ مَضْجَعَکَ ثُمَّ اسْتَیْقَظْتَ أَیَّ سَاعَةٍ شِئْتَ مِنَ اللَّیْلِ قَبْلَ الزَّوَالِ صَلَّیْتَ اثْنَتَیْ عَشْرَةَ رَکْعَةً تَقْرَأُ فِی کُلِّ رَکْعَةٍ الْحَمْدَ وَ سُورَةً مِنْ خِفَافِ الْمُفَصَّلِ.
زمانی که از 12 رکعت نماز فارغ شدی، در همان حال نشسته هر یک از سورههای «حمد» و «قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ» و «قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ» و «قُلْ هُوَ اللّ?هُ أَحَدٌ» و «قُلْ ی?ا أَیُّهَا الْک?افِرُونَ» و «إِنّ?ا أَنْزَلْن?اهُ» و «آیتالکرسی» را هفت مرتبه بخوان و به دنبال همه آنها این دعا را به بخوان: الْحَمْدُ لِلّ?هِ الَّذِى لَمْ یَتَّخِذْ وَلَداً، وَلَمْ یَکُنْ لَهُ شَرِیکٌ فِى الْمُلْکِ، وَلَمْ یَکُنْ لَهُ وَلِیٌّ مِنَ الذُّلِّ وَکَبِّرْهُ تَکْبِیراً. اللّ?هُمَّ إِنِّی أَسْأَلُک بِمَعاقِدِ عِزِّکَ عَلَى? أَرْکانِ عَرْشِکَ وَمُنْتَهَى الرَّحْمَةِ مِنْ کِتابِکَ، وَبِاسْمِکَ الْأَعْظَمِ الْأَعْظَمِ الْأَعْظَمِ، وَذِکْرِکَ الْأَعْلَى الْأَعْلَى الْأَعْلى?، وَبِکَلِماتِکَ التَّامَّاتِ أَنْ تُصَلِّىَ عَلَى? مُحَمَّدٍ وَآلِهِ وَأَنْ تَفْعَلَ بِى مَا أَنْتَ أَهْلُهُ؛ یعنی حمد خدایی را که فرزندی بر نگرفته و شریکی در فرمانروایی و یاوری از روی خواری و نیاز برایش نبوده است. او را بسیار بزرگ شمار. خدایا، از تو درخواست میکنم بهحق جایگاههای عزّتت بر پایههای عرشت و منتهای رحمتت در قرآنت و به نام بزرگتر بزرگتر بزرگترت و ذکر برتر برتر برترت و به کلمات کاملت، بر محمّد و خاندانش درود فرست و با من چنان کن که شایسته آنی. (مصباح المتهجد و سلاح المتعبد، ج2، ص 813 ـــ 814)
گوناگون/ شش راهکار مؤثر برای نمازخوان شدن نوجوانها
مهر/ از دغدغههای مهم و همیشگی بسیاری از پدر و مادرها در نماز خوان کردن بچهها به خصوص نوجوانها، کاهلی و کسالت آنها در این زمینه است.
عقیل مصطفوی در یادداشتی به بیان شش راهکار ساده و مؤثر برای نمازخوان کردن نوجوانان پرداخته است که در ادامه میخوانیم:
از دغدغههای مهم و همیشگی بسیاری از پدر و مادرها در نماز خوان کردن بچهها به خصوص نوجوانها، کاهلی و کسالت آنها در این زمینه است؛ به راستی چه راهکارهایی در جهت نمازخوان کردن بچهها میتوان به کار بست تا میزان تقید و تعهد آنها به ادای فریضه الهی به صورت پایدار بیشتر شود؟
در این زمینه به بیان نکات و راهکارهایی میپردازیم که هرکسی با تداوم در عمل کردن به آنها، قطعاً تأثیرات خوبی در رغبت فرزندان خود به نماز مشاهده خواهد کرد.
1- استفاده از تکنیک خوشایندسازی:
طبیعی است که بچهها در ابتدا برای انجام یک کار به صورت روزانه مقاومت میکنند و با رفتارهایی نظیر کاهلی، فراموشی و آوردن بهانههایی، از انجام آن کار سرباز میزنند، ولی اگر پافشاری والدین همراه با خوشایندسازی باشد، منجر به ایجاد رفتار دلپسند برای فرزندان خواهد شد؛ لذا توجه والدین به ویژه مادر خانه باید بر روی فراهم شدن شرایط و خوشایندسازی متمرکز شود؛ مثلاً اگر نوجوان، معمولاً صبحها با اکراه برای نماز بلند میشود، خب باید قبلش شرایط سحرخیزی را برای او فراهم کرد. طبیعی است که اگر شب هنگام، دیر به رختخواب برود، باعث میشود که دیر برای نماز صبح بیدار شود و طبیعتاً حس خوبی هم برای بیدار شدن نخواهد داشت. در حالی که اگر شب گذشته به موقع استراحت کرده باشد، بهتر برای نماز صبح بیدار میشود.
اگر به صورت کلی روی شرایط انجام نماز و خوشایندسازی آن برای بچهها متمرکز شویم، بهتر نتیجه میگیریم؛ مثلاً میتوان با خانواده قرار گذاشت که همگی با هم در یک وقت مشخصی نماز را با جماعت بخوانیم. این کار، نوعی همنوایی اجتماعی در اعضای خانواده ایجاد میکند که ناخودآگاه باعث ایجاد کشش در اعضای خانواده برای انجام نماز در کنارهم میشود. البته باید در خواندن نماز به جماعت، صبر و حوصله فرزندان را هم در نظر گرفت و آنقدر طولانی نشود که از حوصله بچهها خارج شود.
2- خستگی، گرسنگی و بی حوصلگی بچهها را درنظر گرفت و برای آن برنامه داشت:
گاهی فرزند ما ممکن است خسته، گرسنه یا بی حوصله باشد، در اینجا ابتدا باید خستگی، گرسنگی یا بی حوصله گی او را برطرف کرد، سپس از طریق خوشایندسازی او را به نماز دعوت کنیم. از این رو لازم است اخلاق فرزندمان را بدانیم چیست و بعد برای نماز، او را تشویق کنیم؛ گاهی مثلاً با ده دقیقه گفتگو با نوجوان یا بازی کردن با او یا تعریف کردن از او و … حوصله نوجوان سرجایش میآید و آن وقت میتوان از او برای به جا آوردن نماز انتظار داشت، اما نباید مستقیم به او بگوییم که نماز بخواند، بلکه در بیشتر اوقات باید سعی کنیم به صورت غیرمستقیم مانند اشاره، آوردن سجاده نماز، صدای اذان، اعلام نماز جماعت در خانه و… این پیام را به او بدهیم.
3- از زیاده روی کردن در تذکر خودداری کنیم:
انسان به خاطر گرایشی که به آزادی و انتخاب دارد، فطرتا دوست ندارد، چیزی به او تحمیل شود و کاری را تحت اجبار انجام دهد. به همین خاطر نسبت به کارهایی که به او تحمیل میشود، واکنش منفی نشان میدهد و مقاومت میکند، هرچند بداند که آن کار برای او مفید است؛ بنابراین توصیهها و تذکرها به افراد را در حد امکان باید به صورت غیر مستقیم انجام داد.
4- باید الگوی خوبی در به جا آوردن نماز برای بچهها باشیم:
بیشترین سرمایه گذاری در تربیت بچهها باید بر روی تربیت عملی باشد. همین که صدای اذان بلند شد، پدر و مادر سریعاً جلوی چشمان بچهها مشغول خواندن نماز شویم. جالب است که بسیاری از یادگیریها و تکرار رفتارها در بچهها از طریق مشاهده مکرر اتفاق میافتد؛ لذا مشاهده مکرر نماز والدین توسط بچهها، باعث الگوگیری در آنها میشود.
5- توجه به روابط بچهها:
دوره نوجوانی، دورهای است که به شدت تحت تأثیر اطرافیان قرار میگیرند و ناخواسته تأثیر میپذیرند. طبیعتاً دوستی و معاشرت با افرادی که اهل نماز نیستند، به مرور در رفتار آنها تأثیر منفی خواهد گذاشت؛ لذا زمینه ارتباط بچهها با دوستان و مکانهای مذهبی را باید بیشتر کرد. مشاهده این موارد، الگوگیری مثبت را در بچهها تقویت میکند. امام علی (علیه السلام) فرمودند: «جَلیسُ الخَیرِ نِعمَةٌ، جَلیسُ الشَّرِّ نِقمَةٌ؛ [1]همنشین خوب نعمت و همنشین بد، بلا و مصیبت است.»
6- نماز را برای بچهها باید به امر مقدس تبدیل کرد:
والدین بهتر است در حضور بچهها از شخصی که نمازش را ادا میکند، تعریف کنند یا مثلاً از شخصیتهای مذهبی و دیندار در فیلمها تعریف کنند تا کم کم ذهنیت مثبتی در بچهها ایجاد شود و گرایش درونی به انجام رفتارها و مناسک دینی در آنها فعال گردد.
حدیث امام موسی کاظم (ع) در مورد کبر و خودخواهی
باشگاه خبرنگاران/ امام موسی کاظم (ع): إیّاکَ و الکِبر، فَإنَّهُ لایَدخُلُ الجَنَّهَ مَن کَانَ فِی قَلبِه مِثقالَ حَبَّهٍ مِن کِبر
از کبر و خودخواهی بپرهیز، که هر کسی در دلش به اندازه دانهای کبر باشد، داخل بهشت نمیشود.
گوناگون/ حقایق جالب مصر؛ از باورهای غلط ما تا اختراعات عجیب مصری ها
لست سکند/ اگر از طرفداران بازدید از جاذبههای باستانی باشید، کشورهای زیادی از جمله ایران یک مقصد فوق العاده برای شما به شمار میروند. اما بدون تردید مصر در این میان از جایگاه ویژهای برخوردار است. کشور راز آلودی که با تاریخچه منحصر به فردش برای هر فردی جذابیت دارد. سرزمین فرعون ها بیشتر به خاطر داشتن اهرام بزرگ، مومیاییها و جواهرات پنهان مشهور است، اما واقعا چقدر درباره این کشور پر رمز و راز میدانیم؟ با لست سکند همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره مصر باستان کسب کنید و با دانستنیهای جالبی از مصر آشنا شوید.
1. مصریان باستان بیش از 1400 خدا را پرستش میکردند
موجوداتی که در سنت باستانی مصر به عنوان خدا شناخته میشوند به سختی قابل شمارشاند. در نوشتههای مصری نام بسیاری از خدایان فهرست شده است، در حالی که سرشتشان ناشناخته است و حتی به سختی در متون دیگر نامی از آنها برده میشود. جیمز پیتر آلن، مصرشناس تخمین میزند که 1400 خدا در نوشتههای مصری نام برده شده است در حالی که همکارش کریستین لیتز میگوید هزاران هزاران خدا وجود دارد.
عکس خدایان مصری
2. قدیمیترین لباس جهان با قدمت 5000 سال
قدیمی ترین لباس دینا در مقبرهای در 50 کیلومتری قاهره کشف شده است، آزمایشات انجام شده این لباس را قدیمیترین لباس بشر معرفی کرده که قدمت آن به 5000 سال پیش باز می گردد. محققان این لباس را متعلق به زنی لاغر اندام یا یک نوجوان دانستهاند. در حال حاضر قدیمی ترین لباس جهان در موزه آثار باستانی مصر در لندن به نمایش گذاشته میشود.
قدیمیترین لباس دنیا
3. سرزمینی که به هیچ کس تعلق ندارد
این سرزمین را بیر طویل یا بئر طویل میگویند. ناحیهای به مساحت 2060 کیلومتر مربع که بین مرز سودان و مصر است اما تحت قیومیت هیچ کشوری نیست. با وجود شکل چهار ضلعی این ناحیه، گاهی مثلث بیر طویل نامیده میشود. ناحیه بیر طویل از معدود مناطق جهان است که تحت قیومیت هیچ کشوری نیست.
منطقه بیر طویل
4. کشور سودان اهرام بیشتری نسبت به مصر دارد
اگرچه بیشتر افراد، کشور مصر را کشور اهرام میدانند و البته که مشهورترین هرم نیز در این کشور قرار دارد، اما این کشور سودان است که با وجود 220 هرم، بیشترین اهرام را در دنیا دارد.
اهرام سودان
5. اهرام مصر توسط بردهها ساخته نشده است
نظر عموم مردم این است که اهرام مصر توسط صدها هزار برده که در سختترین شرایط ممکن کار میکردند، ساخته شده است؛ امّا مدارک باستان شناسی نشان میدهد این اهرام توسط 5000 کارگر دائمی و 20000 کارگر موقتی که به آنها حقوق هم میدادند ساخته شده است. محققان معتقدند این کارگران از مردمان آزاد بودهاند و به بردگی گرفته نمیشدند.
اهرام سه گانه مصر
6. مصریان باستان روی بالشتهای سنگی میخوابیدند
مصریان باستان از بالشهایی از جنس چوب یا سنگ برای بالاتر نگه داشتن سر از سطح زمین استفاده میکردند. همچنین از این بالشها برای ثابت نگه داشتن سر اجساد هم استفاده میشد چرا که مصریها معتقد بودند این کار باعث میشود شیاطین از این اجساد دور بمانند.
بالشتهای مصری
7. مصریان باستان برای گربههایشان عزاداری میکردند
گربهها در مصر باستان بسیار مهم بودند، مردمان آن دوره این حیوانات را مقدس میشمردند، به طوری که اگر گربهای میمرد، صاحب آن برای او همانند یک عضو از خانوادهاش عزاداری میکرد. این عزاداری معمولا با تراشیدن ابروها همراه بود.
مومیایی گربه در مصر باستان
8. همه مردگان مصر مومیایی نمیشدند
مومیایی کردن مردگان از جمله کارهایی است که در مصر باستان بسیار شهرت داشت، اما از آنجایی که این عملیات هزینهبر و زمانبر بود، معمولا افراد ثروتمند مصر جامعه مومیایی میشدند. بیشتر مردمان مصر باستان پس از مرگ در چالههای ساده و کوچکی در صحرا رها میشدند. دلیل مومیایی کردن مردگان این بود که مصریان معتقد بودند این مردگان فرصتی برای بازگشت به زندگی خواهند داشت و این مهم است که تا جای ممکن بدن آنها به صورت فیزیکی سالم بماند و در وضعیت خوبی قرار داشته باشد.
مومیایی مصر
9. مردم مصر غذایشان را با مردگان به اشتراک میگذاشتند
مقبرهها به عنوان خانه ابدی مردگان مومیایی شده مصر در نظر گرفته میشد و طوری طراحی شده بود که اعضای خانواده یا مریدان آن شخص میتوانستند به قسمتهایی از داخل مقبره بروند. آنها معمولا داخل مقبره برای این مومیاییها غذا و آب میگذاشتند.
غذا دادن به مردگان در مصر
10. از اهرام ثلاثه مصر بزرگتر هم وجود دارد!
شاید اهرام ثلاثه جیزه معروفترین و بلندترین هرم در جهان باشد، اما بهتر است بدانید که بزرگترین هرم جهان در کشور مکزیک یافت شده است. این هرم که چولولا بزرگ نام دارد، دو برابر اهرام ثلاثه مصر وسعت دارد. هرم چولولا برای سالیان درازی از دید انسانها مخفی بود که علت آن، پنهان شدن این هرم زیر گیاهان عنوان میشد.
چولولا بزرگترین هرم جهان
بزرگترین هرم جهان در مصر نیست
11. تقویم 365 روزه را مصریها ابداع کردند
یکی از چرخههای طبیعی در مصر، طغیان رود نیل بود که تاثیر منفی در زندگی کشاورزان ایجاد کرده بود. این علت باعث شد با اندازه گیری دقیق بالا آمدن سطح آب، میزان برداشت محصولات و طغیانهای نیل، مصریها دست به اختراع تقویمی بزنند که بتوانند از این فاجعه آگاه شوند. همچنین تقویم 365 روزه را هم مصریها برای نخستین بار ابداع کردند.
تقویم مصری
12. زنان در مصر باستان از امتیازات ویژه برخوردار بودند
زنان مصر باستان بر خلاف سایر زنان در جهان باستان از امتیازات بالایی در جامعه برخوردار بودند و میتوانستند مالک یک کسب و کار یا خانه شوند، معامله انجام بدهند و حتی این حق را داشتند که در طلاق گرفتن پیشگام باشند و حضانت فرزند خود را برعهده بگیرند. به نظر میرسد در مصر باستان زنان و مردان از امتیازات اجتماعی برابری برخوردار بودند که از دید قانون هم این قضیه مستثنی نبود.
آزادی زنان در مصر
13. مصریان مومیایی کردن اجساد را اختراع نکردند
زمانی که نام مومیایی به گوش میرسد ذهن آدم به سمت پادشاه و فرعونهای مصری میرود که پس از مرگشان به صورت مومیایی شده در قبرهایشان دفن میشدند. اما بهتر است بدانید که پروسه مومیایی کردن اجساد نخستین بار توسط یک قبیله در آمریکای جنوبی انجام شد. این اقدام که چینچورو نام داشت نوعی مراسم مذهبی محسوب میشد و 2000 سال قبلتر از نخستین مومیایی در مصر به ثبت رسید. نکات جالب درباره مومیایی کردن را میتوانید در این لینک بخوانید.
14. اسب آبی نماد بدیمنی در مصر باستان
خرافات و قدیسگرایی یکی از ویژگیهای انسانهای زمان باستان بوده و امکان نفرت یا محبوبیت بیدلیل از یک موجود، جسم و هر پدیدهای در زمان گذشته بسیار شایع بود. در مصر باستان اسب آبی نماد بد یمنی شناخته میشد و نامش در کنار سِت، خدای هرج و مرج در مصر باستان آورده میشد. یکی از دلایلی که سبب شده بود این حیوان در مصر شوم خوانده شود احتمال کشته شدن توتعنخآمون، فرعون پرآوازه مصریها به دست اسب آبی است.
15. خمیردندان در مصر باستان کشف شد
با وجود اینکه در زمان باستان چیزی به عنوان دندان پزشک وجود نداشت، مصریها با اختراع خمیردندان نقش پررنگی در بهداشت دهان و دندان به جهانیان دیکته کردند. مواد تشیکل دهنده خمیر دندان در مصر باستان عبارت بود از پودر سم گاو نر، خاکستر و پوست تخم مرغ سوخته شده.
همچنین جالب است بدانید که به دلیل اعتقاد مصریان باستان به زندگی بعد از مرگ، آنها در کنار اجساد مومیایی شده، خلال دندان میگذاشتند تا مردگان بتوانند پس از هر وعده غذایی دندانهای خود را تمیز کنند.
16. بزرگترین شهر آفریقا و خاورمیانه
قاهره، پایتخت مصر، بزرگترین شهر قاره آفریقا و منطقه خاورمیانه است. این شهر حدودا 21 میلیون نفر جمعیت دارد و وسعت آن به بیش از 3085 کیلومتر مربع میرسد. قاهره از قدیم یکی از شهرهای مهم مصر محسوب میشد و بسیاری از بناهای باستانی مصر در قاهره دیده میشود.
17. تمدن بلند مدت مصر باستان
درباره اینکه مصر یکی از قدیمیترین کشورهای جهان است شکی نیست، اما جالب است بدانید مصریان باستان یکی از بلند مدتترین تمدنهای جهان را دارند که مدت آن به بیش از 3000 سال میرسد؛ هرچند مصر کشور شکست ناپذیری نبوده و در بازههای مختلفی از زمان به دست حکومتهای مختلفی فتح شده است. تمدن و حکومت مصر باستان پس از 3000 سال توسط اسکندر مقدونی به پایان رسید.
18. بدون نیل، مصر بیابانی بیش نبود
از تقدس و اهمیت نیل برای مصریان باستان اطلاع داریم، اما آیا میدانستید اگر رود بزرگ نیل در مصر وجود نداشت، این کشور هیچ جنگل و طبیعت سبزی هم نداشت؟ مصر غالبا به دو بخش «مصر پایینی» و «مصر بالایی» تقسیم میشود. مصر بالایی در جنوب کشور قرار دارد و مصر پایینی در شمال مصر. دلیل این نامگذاری به دلیل جریان رود نیل است از جنوب به شمال جریان دارد.
19. نخستین حضور انسانها در مصر
پیش از اینکه تمدن مصر باستان شکل گرفته باشد، حدود 8000 سال پیش نخستین انسانهایی که در مصر ساکن شدند، شکارچیان و ماهیگیرانی بودند که برای زندگی یکجانشینی در اطراف رود نیل مستقر شدند.
20. تنوع زیستی و جانوری بالا در مصر
مصر زیستگاه تعداد قابل توجهی از گیاهان و حیوانات است. برخی از مهمترین حیواناتی که در مصر زندگی میکنند شامل: یوزپلنگ، کفتار، مار کبری و تمساح میشود. برای تماشای طبیعت و حیات وحش مصر واحهها، صحراها، کوهستان، اطراف ساحل و تالاب بهترین مناطق هستند.
تندیسی از شکار تمساح نیل
گوناگون/ ویژگیهای دوران امامت موسی بن جعفر (ع)؛ اهل سنت در مورد امام کاظم چه میگویند؟
باشگاه خبرنگاران/ امام موسی کاظم علیهالسلام هفتمین امام شیعیان، در 25 رجب به دست خلفای عباسی به شهادت رسیدند.
حضرت ابوالحسن موسی بن جعفر (ع) (128-183ق)، ملقب به کاظم، عبد صالح و باب الحوائج، امام هفتم شیعیان هستند. آن حضرت بعد از چندین بار زندان شدنی به دست خلفای عباسی، آخرالامر به دستور هارون عباسی در زندان مسموم و به شهادت رسید و در مقابر قریش بغداد دفن شد. به بهانه فرا رسیدن سالروز شهادت ایشان، با حجت الاسلام مرتضی سعیدی نائیبی استاد عالی حوزه علمیه گفتگو کردیم که در ادامه می خوانید:
ویژگی دوران امامت حضرت موسی کاظم (ع) چه بود؟
امام کاظم علیهالسلام از بیستسالگی تا پنجاه و پنجسالگی یعنی سی و پنج سال امامت کردند که دورانی طولانی بوده است. برخورد ایشان نیز با خلفای عباسی برخورد طبیعی بوده است. موسیبنجعفر به عنوان امام شیعه شخصیتی غیر قابل قیاس با دیگر اشخاص بود، لذا خلفای عباسی روی ایشان خیلی حساس بودند. گویا امام هم، امامت خودشان را پنهان کردند. حتی روایت داریم که مرحوم کلینی در کافی نقل میکند که اگر شیعیان همین اسم امام کاظم علیهالسلام را بیان نمیکردند و همان تقیهای که سیاست امام در برخورد با خلفا بود را پی میگرفتند، دوران ظهور در زمان امام کاظم (ع) اتفاق میافتاد. یعنی انقلاب جهانی آغازش از دوران امام کاظم شروع شد که متأسفانه شیعیان سیاست تقیه امام را رعایت نکردند.
مادر حضرت موسی کاظم علیه السلام که بودند؟
مادر امام کاظم علیهالسلام حضرت حمیده مصفا یا حمیده بربری از کنیزان بودند. در مورد بزرگی ایشان به امام صادق میگویند که این زن را بگیر که بهترین مخلوقات خدا در زمین و حجت خدا روی زمین از دامن او به دنیا میآید. حضرت حمیده معروف به عبادت بودند و اهل زهد و تقوا. همچنین ایشان معروف به علم بودند. حضرت حمیده اینقدر علم از امام صادق کسب کردند که به اجتهاد رسیدند. امام وقتیکه زنها مسئله شرعی داشتند میفرستادند سراغ حضرت حمیده تا پاسخ مسائل شرعی را به خانمها بدهند.
در نقل ها آمده که امام موسی کاظم فرزندان زیادی داشتند. علت توجه ایشان به فرزندآوری چه بوده است؟
برای پاسخ به این سوال چند نکته را باید لحاظ کرد. اولاً تعداد فرزندان امام کاظم که مرحوم شیخ مفید در کتاب ارشاد نقل میکند سی و هفت فرزند داشتند. ابنجوزی از علمای اهلسنت، حتی چهل فرزند برای امام کاظم شمارش کرده که معروفترینشان حضرت رضا علیهالسلام و حضرت معصومه سلاماللهعلیها هستند.
امام رضا علیهالسلام با شبکه امامزادگانی که شکل دادهاند، پایههای تمدن شیعی در آخرالزمان را گذاشتند. اینگونه تشیع در ایران گسترش پیدا کرد که به تاریخ امروز میبینیم که پرچم ولایت امیرالمؤمنین در دنیا و در کشور ایران به اهتزاز درآمده و اینها مرهون اقدامات حضرت موسیبنجعفر امام کاظم است.
نظر اهل سنت در مورد امام کاظم علیهالسلام چیست؟
ابنتیمیه درباره امام کاظم میگوید که ایشان مشهورند بالعباد؛ یعنی همواره مشغول به عبادت هستند. فخر رازی بزرگترین مفسران اهلسنت وقتیکه به تفسیر سوره کوثر میرسد، میگوید اولاد کوثر اولاد پیغمبر هستند؛ که اسم امام کاظم علیهالسلام، باقر امام صادق و امام رضا را بهعنوان اکابر علما میآورد. ابن سمعان هم می گوید که قبر امام کاظم علیهالسلام نوشداروی مجرب و دارای مشعل خدا برای هر مریضی است و کنار قبر امام کاظم علیهالسلام شفا پیدا می دهد. بزرگان اهل سنت درباره امام کاظم به نیکی و سخاوت یاد می کنند و می گویند ایشان خیلی کریم بوده اند.
حکمت/ ارزش انسان به همّت اوست، نه به ثروتش
حوزه/ امام علی علیه السلام:
المَرءُ بِهِمَّتِهِ لا بِقُنیَتِهِ
[ارزش] انسان به همّت اوست، نه به ثروتش.
غررالحکم: 2167
4گوشه دنیا/ خبرهایی متفاوت که حالتان را خوب میکند
برترین ها/ همه ما کمتر یا بیشتر، هر روز در معرض خبرهای بسیار ناراحت کنندهای از سراسر دنیا هستیم و متخصصان فراوانی درباره این موضوع و اثرات مخربش روی روان انسان هشدار میدهند. تحقیقات فراوان و متفاوتی تاثیر مشاهده این اخبار ناراحت کننده روی بالا بردن سطح اضطراب، افسردگی و برهم زدن آرامش درونی را ثابت میکنند و با این حال توان تغییر این روند بمباران شدن با اخبار بد را نداریم.
در چنین نبردی که باعث میشود هر روز انسانهای بیشتری نسبت به آینده انسانها ناامید شوند، یکی از آخرین سنگرها تاکید و بازنشر اخبار خوب و امیدوارکننده است. صفحه اینستاگرامی "Tanks Good News" دقیقا به چنین کاری مشغول است و هر روز برای دنبال کنندههایش نشانههای تازهای از مهربانی و انسان دوستی ساکنین کره زمین منتشر میکند.
با این توضیحات در این مقاله قرار است تعدادی از پستهای این صفحه اینستاگرامی را با هم مرور کنیم به این امید که در کنار انبوه اتفاقات ناراحت کننده بتواند لبخندی هرچند کمرنگ به روی لبانتان بنشاند.
عرق ریختن در کنار اجاق به جای مراسم عروسی
عروس و دامادی که در تصویر مشاهده میکنید، اهل ترکیه هستند. با توجه به وضع نابسامان منطقه و به خصوص کشور سوریه، این زوج انسان دوست تصمیم گرفتند به جای برگزاری یک عروسی مجلل و پرخرج، به پناهندههای سوری حاضر در کشورشان خدمت کنند. این عروس و داماد در روز عروسیشان برای 4 هزار پناهنده سوریهای غذا آماده کردند.
بوسهای که پیام عشق به همه دنیا فرستاد
حتما این عکس را دیدهاید و با توجه به اینکه پدر و دختر حاضر در تصویر از هموطنان خودمان هستند، احتمالا داستان این بوسه را هم میدانید. صفحه Tanks Good News در توضیح این عکس نوشته: پدر به دخترش گفته بود به کسی نگو که پدرت یک رفتگر شهرداری است چرا که حتما به این دلیل مسخرهات خواهند کرد. دختر همراه پست کردن این عکس در شبکههای اجتماعی، نوشت: پدر من یک رفتگر است. او بزرگترین افتخار من است. دوستت دارم، پدر.
برای شنیدن این پیام به گوشهایتان نیازی ندارید
مردی که جعبه را حمل میکند مامور رساندن بستههای پستی در این محله است و البته ناشنواست. دلیل لبخندی که روی لبانش نقش بسته، محبتی است که از دختر کوچک دریافت کرده است. دختر کوچک وقتی از ناشنوا بودن مرد خبردار شده با تلاش زیاد شروع به یاد گرفتن زبان اشاره کرده است و با همین تلاش ساده انبوهی از احساسات مثبت را به مرد ناشنوا منتقل کرده است.
اختراعی به نفع بیخانمانها
داستان این اختراع این است که مهندسی اهل کنیا با یک ایده جالب دست به حل کردن دو مشکل بزرگ کشورش زده است. این مهندس با تولید آجر از زبالههای پلاستیکی، آجری که 5 بار محکمتر از آجرهای معمولی است، علاوه بر حل کردن مشکل حجم زیاد زبالهها، راهحل ارزانی هم برای ساخت خانههای با کیفیت پیدا کرده است. این خانم مخترع ابراز امیدواری کرده که با این راهحل بتواند هزینه تمام شده ساخت مسکن در کشورش را کاهش دهد و بسیاری از هموطنان با وضعیت مالی نه چندان مناسبش را خانه دار کند.
تعظیم به یک قهرمان
تصویری که مشاهده میکنید مربوط به ادای احترام پزشکان چینی به جسم بی جان یک پسر 11 ساله است. این پسر که مبتلا به سرطان بوده پس از جواب ندادن روند درمان و فوت در بیمارستان، با اهدا کردن اعضای بدنش جان تعداد زیادی انسان را نجات داده است. پزشکان بیمارستان هم اینگونه به این پسر 11 ساله ادای احترام میکنند.
یک اعتراض حسابی به خشونت پلیس
سرباز نیروی دریایی آمریکا که در تصویر میبینید، تاد وین نام دارد. تاد در اعتراض به خشونت سازمان یافته پلیس آمریکا و حق خواهی برای قربانیان با چسباندن پیغام "نمیتوانم نفس بکشم" روی دهانش، برای مدتی طولانی به این شکل زانو زده است. لکههای سیاهی که در تصویر میبینید آثار ذوب شدن کفش این سرباز در گرمای هوای یوتا است و با این وجود او تا پایان اعتراضش به همین شکل زانو زده است.
فرشتههای نگهبان کودکان
دار و دستههای موتور سوار در کشورهای مختلف به ویژه آمریکا معمولا خطری برای امنیت عمومی محسوب میشوند، اما این دار و دسته موتور سوار همه چیز را تغییر داده است. داستان از این قرار است که این گروه که عموما از افراد سابقهدار تشکیل شده است تصمیم به انجام کار جالبی گرفته است. این گروه به شکلی که در تصویر مشاهده میکنید برای حمایت از کودکان قربانی و محافظت از آنها در برابر فرد سوءاستفاده کننده، این کودکان را تا محل دادگاه اسکورت میکنند و علاوه بر دادن لقبهای جالب به این کودکان به فرد متهم به آزار این کودکان هم پیام مهمی میفرستند.
برای تسلیم شدن زود است
شاید بسیاری از شما عکس کودک برهنه و لاغری که در سمت چپ قرار دارد را دیده باشید. کارکنان بنیاد امید با پست کردن عکسی تازه از این کودک، لزوم داشتن امید به آینده را یادآوری کردهاند. این پسر که حالا امید نام دارد با شرکت در مراسم عروسی دو نفر از کارکنان این موسسه خیریه علاوه بر نشان دادن وضعیت جسمی مناسبش به همه یادآوری کرده که هرگز تسلیم نشوید.
تصویر دو پدر که هر کدام نگران فرزندش است
عکاس این عکس جالب توضیح داده:"خواهرم امروز اولین فرزندش را به دنیا آورد. در اتاق بیمارستان به صورت اتفاقی عکس جالبی گرفتم. وقتی شوهرخواهرم مشغول رسیدگی به فرزند تازه پا به دنیا گذاشتهاش بود در بک گراند تصویر پدرم بدون توجه به نوهاش، به دختر تازه زایمان کردهاش رسیدگی میکند. "
هنوز برای تسلیم شدن زود است
دختری که در تصویر میبینید با معدل ممتاز و یک ترم زودتر از دانشگاه فارغالتحصیل شده است. این دختر عکس فارغالتحصیلیش را همراه این پیغام پست کرده است:"به خاطر اعتیاد مادرم، من با اعتیاد به هرویین متولد شدم. وقتی فقط سه سالم بود پدرم کشته شد و من دو بار در 11 و 16 سالگی اقدام به خودکشی کردم با این وجود هنوز زندهام و امروز از دانشگاه فارغالتحصیل شدم.
حکمت/ وظیفه عالِم در مقابل ظهور بدعت
حوزه/ پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلم در روایتی به وظیفه عالِم در مقابل ظهور بدعت اشاره کردهاند.
رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ:
إِذَا ظَهَرَتِ اَلْبِدَعُ فِی أُمَّتِی فَلْیُظْهِرِ اَلْعَالِمُ عِلْمَهُ فَمَنْ لَمْ یَفْعَلْ فَعَلَیْهِ لَعْنَةُ اَللَّهِ
چون بدعتها آشکار شوند در امت من، عالِم باید علم خود را آشکار کند و هر که نکند، لعنت خدا بر او
الکافی، جلد 1، صفحه 54